Hanna Vandenbussche sloot het afgelopen winterseizoen af met een zilveren plak op het BK veldlopen in Brussel na een spannende strijd met Sofie Van Accom. In het eindklassement van de Structabo Crosscup veroverde ze de derde stek. Komende zomer mikt Vandebussche op het EK in Parijs, maar helaas gooit het coronavirus ook roet in het eten van de atlete van AVR.

“Toen de maatregelen er kwamen was ik net in Frankrijk, in volle voorbereiding op het EK halve marathon in Parijs, een kampioenschap waar ik eigenlijk wel van droom en naar uitkijk. Ik liep begin maart nog een halve marathon in 1u14:05, slechts 5 seconden van mijn persoonlijk record van 1u14:00 van 2016 in Breda. De limiet voor het EK bedraagt 1u12:30 en de bedoeling was om gisteren (op 5 april; red.) mijn kwalificatie af te dwingen op de halve marathon in Berlijn”, vertelt Vandenbussche.

De deur voor het EK in Parijs blijft voorlopig op een kier staan, dus blijft de marathonloopster niet bij de pakken zitten. “Mijn trainster Veerle Dejaeghere en ik zijn in overleg met de bond over eventuele selectiemogelijkheden voor het EK in Parijs. Ik zat al samen met Veerle om een planning op te maken voor de zomer en voorlopig staat het EK in Parijs daar nog met stip in genoteerd”, blikt de West-Vlaamse hoopvol vooruit.

Hanna Vandenbussche – Foto: Golazo

“Normaal nam ik na de halve marathon van Berlijn sowieso een week absolute en een week relatieve rust. Die twee weken heb ik in samenspraak met Veerle een week vervroegd. De bedoeling is nu om in april nog niet al te veel kilometers te malen, maar dan het volume wel op te drijven vanaf mei richting een eventueel EK of een najaarsmarathon. Wanneer één van die twee in het gedrang zou komen, heb ik dan sowieso al een stevige basis voor de winter. Door de lockdown ‘light’ train ik nu even alleen, waardoor ik het contact met mijn vaste trainingsmaatjes Imana Truyers en Stephanie Barnes wel wat mis, maar gelukkig horen we elkaar regelmatig via sociale media.”

Vandenbussche combineert haar atletiekcarrière met een job voor Katholiek Onderwijs Vlaanderen als projectmedewerker burgerschapsvorming voor het secundair onderwijs. Ondanks de lockdown kan de atlete haar werk ook daar verderzetten. “De bedoeling was om rond deze periode ook naar de scholen zelf toe te gaan en in contact te gaan met de leerlingen, dat is voorlopig niet mogelijk. Maar voor de rest kan ik mijn werk voorlopig perfect inhoudelijk verderzetten.”

Hoewel de hoop leeft op een versoepeling van de maatregelen vanaf de zomer, blijft Vandenbussche voorzichtig. “Ik ben sowieso van het voorzichtige type. Wanneer vanaf pakweg juni opnieuw stratenlopen zouden kunnen doorgaan, ben ik niet zeker of ik onmiddellijk opnieuw zal deelnemen. Wat besmettingsgevaar betreft zijn stratenlopen toch echt wel bij het gevaarlijkste wat er is. Ook in het najaar zal ik extra alert zijn”, besluit de marathonloopster.

Simon Vandenbon voor Atletieknieuws.