Belgian Tornado Julien Watrin toonde vorige zomer al dat hij aardig wat in zijn mars heeft op de 400m horden. Zijn PR van 49″92 is exact de gevraagde tijd om naar het EK in Parijs af te zakken, al weet Watrin dat hij nog progressie kan maken op de horden. Hoe gaat de atleet om met de huidige onzekerheid die gepaard gaat met de coronacrisis en wat denkt hij onder meer over het uitstel van de Olympische Spelen?

Julien Watrin kwam niet meer in actie sinds het WK in Doha. De specialist op de baanronde, al dan niet vergezeld van obstakels, opteerde voor een winter met veel trainingswerk, zonder wedstrijdprikkels. “Ik ben zeer tevreden over mijn winterseizoen, ook al ben ik niet aan de start van wedstrijden gekomen. Ik heb me geamuseerd en ondertussen ook efficiënt getraind. Aan energie had ik geen gebrek en op de horden heb ik een mooie evolutie gemaakt”, begint de 27-jarige atleet.

Over komende zomer durft Watrin niet echt uitspraken doen door de huidige onzekerheid die de coronacrisis met zich meebrengt. “Het is moeilijk om concreet iets te gaan benoemen in de tijd waarin we nu leven. Ik probeer me zo flexibel mogelijk op te tellen en zorg ook voor voldoende contact met mijn begeleiding en trainingsmakkers. Het is moeilijk om de actualiteit los te koppelen van je leven als topsporter, zeker omdat ik in mijn omgeving mensen ken die het veel lastiger hebben. Toch probeer ik me zo goed mogelijk voor te bereiden, zowel op de piste, als thuis. Soms gaat dat heel goed, soms minder, maar ik heb het geluk dat ik bepaalde voordelen kan ervaren door mijn statuut. Ik geloof in mijn trainer (Francois Gourmet; red.) en zijn visie. We kijken vooruit, ook al gaat dat in deze tijd gepaard met wat nattevingerwerk”, vertelt de sprinter.

Julien Watrin – Foto: Golazo

Het uitstel van de Spelen heeft ook een invloed op Watrin, die naast de broers Borlée, Jonathan Sacoor en Robin Vanderbemden al jaren een vaste waarde is bij de Belgian Tornados. “Niemand is echt verheugd door het uitstel, deels omdat het voor iedereen een bittere pil is, maar ook omdat ik veel heb geïnvesteerd om deze zomer top te zijn. Wat de toekomst ook brengt: ik ben gelukkig door het feit dat ik het plezier in mijn sport als uitlaatklep kan ervaren. Dat kan op een piste, maar evengoed in mijn tuin, met of zonder horden.”

“Net dat plezier zorgt ervoor dat mijn trainingen kwaliteitsvol blijven in deze tijden. Ik was absoluut nog niet van plan om een punt achter mijn loopbaan als atleet te zetten in de komende vier jaar en weet dat ik nog ervaring kan opdoen op de horden. Ik heb het nieuws niet als een grote klap vernomen. Volgend jaar zijn er nieuwe kansen, ook al zullen die verschillen van dit jaar. Het belangrijkste is dat er genoeg mogelijkheden zullen zijn en ik nog veel te leren heb”, vertelt hij.

Julien Watrin en Robin Vanderbemden op het EK in Berlijn – Foto: Jeroen De Meyer

Watrin maakte zowel in 2016 als in 2018 deel uit van het team dat Europees kampioen werd op de 4x400m. Vier jaar geleden in Amsterdam liep hij mee in de finale. In Berlijn nam hij de reeksen voor zijn rekeningen, aangezien Kevin en Jonathan Borlée rust kregen door hun schitterende medailles op de individuele baanronde. Het PR van Watrin op de lage horden bedraagt 49″92, exact de gevraagde chrono voor het EK in Parijs van komende zomer, dat nog steeds gepland staat. “Het EK is uiteraard een doel. Het zou een heuse verademing zijn om toch naar een kampioenschap te kunnen toewerken”, verduidelijkt hij.

Watrin is samen met zijn trainingsmakker Robin Vanderbemdeneen niet te onderschatten schakel binnen de Belgian Tornados. Watrin verwacht komende zomer het nodige van zijn collega bij de Tornados. “Ik verwacht vooral dezelfde gelukkige glimlach (lacht; red.). Hij gaat zeker nog progressie maken. Robin heeft een sterke winter achter de rug en is tijdens elke training gemotiveerd”, besluit Watrin.