Niet alleen voor atleten zijn het onzekere tijden door de coronacrisis, ook organisaties lijden onder de huidige situatie. De Grote Prijs Stad Lokeren werd gisteren geschrapt nadat het lokale stadsbestuur besloot om alle grote evenementen tot en met 31 mei af te gelasten. Kim Barbé, de organisator van de IFAM Outdoor, wil maar al te graag zijn meeting op 30 mei laten plaatsvinden, maar wacht voorlopig de maatregelen af van de overheid.

De IFAM Outdoor anno 2020 staat gepland op 30 mei. In ons land gelden de coronamaatregelen nog zeker tot 19 april, met een optie om te verlengen tot begin mei. De KBAB deelde alvast mee dat alle wedstrijden tot en met 10 mei geschrapt worden. Die competities krijgen geen nieuwe datum. Op nieuwe communicatie van de federatie is het voorlopig wachten. Organisator Kim Barbé wil alles in het werk stellen om zijn meeting te laten plaatsvinden, maar weet dat het geen sinecure wordt.

“De IFAM is nog een goede twee maanden van ons verwijderd. We moeten rekening houden met het scenario dat we overgaan tot een afgelasting of uitstel, indien dat laatste wordt toegestaan door de betrokken federaties. Het is dus voorlopig wachten op nieuws. Als organisatie zijn we bereid om heel wat maatregelen te treffen om een veilig evenement op poten te zetten. Dan denk ik bijvoorbeeld aan het meten van de temperatuur bij het betreden van het terrein, maar ook het beperken van aantal deelnemers per reeks. Uiteraard is het voor ons van primordiaal belang dat de gezondheid van iedereen centraal staat. Alle maatregelen zullen we dan ook strikt naleven, aangezien de gezondheid van onze omgeving op alles voorrang krijgt, ook op onze ondernemingszin”, aldus Barbé.

Dafne Schippers was vorig jaar één van de blikvangers op de IFAM – Foto: Peter Wagemans

“We hopen van ganser harte we onze wedstrijd kunnen inrichten, ook al wordt het een puur Belgische meeting. Het is een open vraag op dit moment. Met de IFAM streven we geen winstbejag na, waardoor het beperken van een aantal zaken op zich geen probleem mag vormen. Het is koffiedik kijken, maar we hopen absoluut dat we met onze meeting ervoor kunnen zorgen dat onze eigen atleten een doel kunnen stellen in deze onzekere tijden. Die drang om in actie te mogen komen op een wedstrijd is er gewoon, dat merk ik bij mijn eigen atleten ook (Barbé traint onder meer 1500m-loper Ruben Verheyeden; red.) Bepaalde steden en gemeenten hebben al alles van sportevenementen afgelast tot eind mei. Dat is bij ons nog niet het geval, ook al weten we dat het lokale gemeentebestuur in Lede (Het complex van Sport Vlaanderen in Oordegem ligt op het grondgebied van de gemeente Lede; red.) streng optreedt.”

“In tegenstelling tot pakweg een grote voetbalmatch zijn we een stuk kleinschaliger. We ontvangen niet echt die grote massa, wat perspectieven opent. Misschien gaan we meer op vrijwilligers moeten rekenen voor bepaalde organisatorische zaken. Het merendeel van de juryleden behoort tot de risicogroep, waardoor we hier toch echt mee moeten opletten. Wij wachten dus af en hopen dat er een IFAM komt in 2020, maar de gezondheid van iedereen moet eerst gegarandeerd kunnen worden”, besluit de organisator.

Dylan Borlée en Julien Watrin op de IFAM van vorig jaar – Foto: Peter Wagemans