‘Liefde in tijden van cholera’ is een bestseller van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat ‘Trainen in tijden van corona’ even succesvol wordt. Covid-19 gooit roet in het eten van de (sport)wereld. Hoe gaan atleten om met het uitstel van wedstrijden, het verplaatsen van trainingsstages en de onzekerheid op sportief vlak de komende maanden? De Europees beloftekampioene op de lage horden, Paulien Couckuyt, timmert na een moeilijke winter aan haar weg terug.

Paulien Couckuyt, dé revelatie van afgelopen zomer, kende een moeilijk winterseizoen. De studente kinesitherapie werd vaak gedwongen tot alternatief werk door rugklachten, die nu van de baan zijn. Al moet ze nu optornen tegen de crisis die het coronavirus met zich meebrengt. “Mijn rug is momenteel heel goed, wat ook absoluut deugd doet. Het is geen simpele winter geweest, maar ik ondervind geen last meer van die rugklachten. Het is een opluchting na de enorme lading alternatieve trainingen, maar ik heb er de moed ingehouden. Qua krachttrainingen moet ik nog wat voorzichtig zijn in mijn opbouw. Een klein contractuurtje zorgt voor een beetje hinder, maar dat zal snel van de baan zijn. Ik wil vooral de komende tijd niet te veel denken aan geblesseerd zijn, zeker gezien de huidige omstandigheden”, aldus de Europese beloftekampioene op de 400m horden.

Couckuyt refereert daarmee naar het coronavirus dat de plannen van iedereen ter wereld in de war stuurt. De hordeloopster zou normaal naar Belek trekken voor een stage met de Vlaamse Atletiekliga, maar ziet net zoals velen die stage in ideale omstandigheden in het water vallen. “Het zijn onzekere tijden en door het wegvallen van bepaalde accommodaties is het ook qua voorbereiding niet optimaal. Voor mijn rug stonden niet echt consultaties meer gepland bij kinesisten bijvoorbeeld, al heb ik mijn vast stramien wel. Het wordt zoeken naar alternatieven, maar de onderbreking van dat stramien kan grote gevolgen hebben. De onzekerheid in verband met bepaalde doelen komende zomer is ook een bepalende factor. Ik vrees voor de Spelen, maar als atleten mogen we onze schouders niet laten hangen, want indien er wel sprake is van Spelen, dan moeten we er gewoonweg staan”, vervolgt de atlete.

Paulien Couckuyt – Foto: Getty Images for European Athletics

Couckuyt traint vaak én graag in groep en moet gezien de maatregelen ook afstand nemen van dat soort inspanningen. Zonde, aangezien het voor haar een grote meerwaarde is tijdens de met momenten zware inspanningen. “Voor mij is het sociale aspect heel belangrijk. Het is minder aangenaam, al heb ik het voordeel dat ik door mijn rugperikelen van afgelopen winter vaker alleen heb gewerkt. Toch zorgt trainen in groep naast de babbels ook voor extra prikkels en dus ook uitdagingen. We worden gedwongen om te focussen op onszelf, wat in mijn geval wel betekent dat ik op eigen tempo aan de weg terug kan timmeren. Het is natuurlijk jammer, aangezien ik iemand ben die graag plezier maakt, hoe zwaar een training ook mag zijn”, verklaart de atlete van VAC.

De hordeloopster is, indien ze zoals op het WK deel uitmaakt van de Belgian Cheetahs, zeker van een plaatsje op de 4x400m op de Spelen in Tokio. Al dingt ze ook mee naar een individueel ticket op de 400m horden. Couckuyt houdt de moed erin, ondanks de huidige problematiek. “Ik blijf enorm veel zin hebben om toe te werken naar de Spelen en ook gewoon komende zomer in het algemeen. Al rijst de vraag wie zich optimaal gaat kunnen voorbereiden. Alle sporten worden getroffen en de vraag of de Spelen er komen, houdt iedereen bezig. Zelf hoop ik dat we dit jaar nog naar Tokio mogen. Is dat later op het jaar, dan is dat een logische oplossing, aangezien het vorig jaar in Doha is gebleken dat het ook mogelijk is om later op het jaar te presteren. Voor mijn collega’s hoop ik vooral dat er geen uitstel met twee jaar komt. Voor velen van hen is het een werk van lange adem en dan is een jaar of twee extra buitengewoon moeilijk. Op dat vlak heb ik nog marge, zeker omdat ik vorig jaar niet had gedacht om kans te maken op Tokio”, klinkt het bij Couckuyt.

De Belgian Cheetahs op het WK in Doha – Foto: Erik van Leeuwen

Voor de Belgian Cheetahs is het wegvallen de stage in Belek een stevige aderlating, aangezien er voor het eerst een stage specifiek voor het team gepland stond. Het groepsgevoel lijdt er niet echter niet onder. “We keken al heel lang uit naar Belek om er die één week volledig samen te beleven. Daar keken we als groep logischerwijs naar uit, omdat het op veel vlakken een verrijking was geweest. Er stond al heel wat gepland, maar we moeten door en gaan allemaal individueel blijven knallen op onze trainingen. Het plan dat we hebben uitgestippeld naar Tokio kan licht aangepast worden afhankelijk van de maatregelen van de komende weken. We hebben onlangs nog samengezeten en zetten alles op alles om er het maximale uit te halen”, verduidelijkt de revelatie van vorig jaar.

In het algemeen is het voorlopig gissen naar de impact van het coronavirus de komende weken. Bepaalde landen opteren voor een volledige lockdown, andere landen houden het bij relatief lakse maatregelen. “In mijn ogen hadden er strengere en snellere maatregelen moeten komen van alle landen uit. Indien iedereen zijn steentje bijdraagt, dan bestaat de mogelijkheid om de stijgingscurve qua besmettingen af te vlakken. Het zit hem in kleine dingen, maar meer kunnen we niet doen. Ik geloof dat het correct kan opgelost worden en blijf hoopvol dat we de komende maanden een mooie zomer kunnen beleven en ons leven kunnen hervatten op een normale manier”, besluit Couckuyt.