Het coronavirus teistert de wereld, maar toch is hoop op zijn plaats. Kijk maar naar China, het land waar het virus zijn intrede deed, waar in Peking een indoormeeting achter gesloten deuren werd afgewerkt. Tweevoudig wereldkampioene Lijao Gong etaleerde haar vorm met de kogel. Ook in Brazilië en Zuid-Afrika, landen die voorlopig weinig hinder ondervinden door de verspreiding van Covid-19, lieten bepaalde atleten zich opmerken.

Het meest opvallende nieuws van afgelopen weekend was absoluut het feit dat er in Peking, nota bene de hoofdstad van het land waar het coronavirus zijn intrede deed, een indoormeeting gepland stond. Tweevoudig wereldkampioene in het kogelstoten Lijao Gong maakte gebruik van de gelegenheid om alvast een vroege beste wereldjaarprestatie neer te zetten met een worp van 19m70, haar op twee na beste resultaat ooit in zaal. Als het van de Chinese federatie afhangt, dan volgen er in de loop van april nog andere meetings. Afgelopen weekend zou normaal gezien het WK in zaal hebben plaatsgevonden in Nanjing. Dat WK staat volgend jaar tussen 19 en 21 maart gepland, waardoor het wel samenvalt met het WK veldlopen in het Australische Bathurst.

Het lijkt echter weinig waarschijnlijk dat de Diamond League, waarvan de opener op 17 april in Doha gepland staat, probleemloos van start kan gan. In China staan twee meetings gepland in mei met een niet nader bepaalde locatie op 9 of 10 mei en de klassieke meeting in Shanghai op 16 mei.

Simbine knalt naar 9″91

Akani Simbine (rechts) – Foto: Golazo

In Zuid-Afrika was het de afgelopen weken vooral uitkijken naar de eerste wedstrijden van wereldrecordhouder op de 400m Wayde Van Niekerk (wiens WR overigens vanavond op Canvas onder de loep wordt genomen tijdens ‘Wereldrecord’ met Maarten Vangramberen). Het was echter Akani Simbine die voorlopig voor de sprintprestatie van het prille outdoorseizoen tekende. Simbine, de vierde van het WK in Doha op de 100m, benaderde zijn Zuid-Afrikaans record tot op twee honderdsten met een stevige 9″91.

Romani stoot kogel vijf keer voorbij 21 meter

In eigen land was de Braziliaanse kogelstoter Darlan Romani goed voor een worp van 21m52. Romani, die vorig jaar de Diamond League in Stanford op zijn naam schreef, stootte in totaal vijf keer voorbij 21 meter. In zaal was Ryan Crouser dit jaar wel al goed voor 22m60.

Eerder vorige week had Sandra Perkovic in Split een beste wereldjaarprestatie neergezet in het discuswerpen. De Kroatische was goed voor 65m93. Perkovic wil in Tokio voor de derde maal op rij olympisch kampioen worden. Ze kan daarmee in haar discipline voor een unicum zorgen. Op het EK in Parijs hoopt ze een onuitgegeven zesde titel te grijpen.