Het WK in Boedapest nadert zijn slotdag, maar uitbollen is er nog niet bij. Op dag 8 zagen we hoe Mondo Duplantis de lat op wereldrecordhoogte liet leggen en op het nippertje de lat naar beneden haalde. Er was ook de Amerikaanse dubbel op de 4x100m en Faith Kipyegon die als eerste vrouw ooit de 1500m en 5.000m naar haar hand zet op een WK.

Mondo Duplantis is op het WK in Boedapest weer de concurrentie met zichzelf aangegaan. Nadat hij Ernest John Obiena en Kurtis Marschall, de nieuwe zilveren en bronzen medailles met respectievelijk 6m10 en 5m95 achter zich had gelaten, ging de lat naar 6m23. De volledig uitverkochte atletiektempel zag hoe het Zweedse wonderkind bij de tweede poging over de lat wipte. Een hele lichte aanraking na het overschrijden haalde de barrière toch nog naar beneden. In de laatste poging was hij er opnieuw héél dichtbij, maar het wereldrecord blijft voorlopig staan op 6m22. Duplantis is nog maar de derde atleet ooit die zijn wereldtitel kan verlengen in het polsstokspringen.

In tegenstelling tot de reeksen kozen Faith Kipyegon en Sifan Hassan in de finale van de 5.000m voor een tactisch wedstrijdverloop. Hassan wachtte achterin haar moment af om op te schuiven en maakte dat ze bij het galmen van de bel voorin zat. Kipyegon achtte toen haar moment gekomen om het gaspedaal volledig in te duwen. Ze kreeg Hassan en Beatrice Chebet mee in haar spoor, maar diens aanvallen counterde ze één voor één. Na 14’53″88 schreef ze na de 1500m ook de 5.000m op haar naam. Hassan schoof na het brons op de metrische mijl nu een trede omhoog op het podium. Het brons ging naar Chebet. In deze wedstrijd werd Maureen Koster bovendien knap twaalfde, de tweede Europeaanse na Hassan.

Foto: Jeroen De Meyer

Op de 4x100m was het twee keer Amerika boven. Bij de mannen was er niets te beginnen tegen Christian ColemanFred KerleyBrandon Carnes en Noah Lyles. Het All-Star team bleef Italië, dat onder meer kon rekenen op Marcell Jacobs en een sterke Flippo Tortu als slotloper, voor met 37″38 tegenover 37″62. Jamaica pakte brons. Voor Lyles is het al zijn derde WK-goud op dit kampioenschap waardoor er geen twijfel meer is over wie de huidige sprintkoning is.

Tamara DavisTwanisha TerryGabrielle Thomas en Sha’Carri Richardson volgden het voorbeeld van hun mannelijke collega’s. Zij wervelden naar een nieuw kampioenschapsrecord van 41″03 en hielden Jamaica achter zich. Hier was het Groot-Brittannië die met het brons ging lopen. Voor Nederland draaide de finale uit op een sisser. Na beurten van N’Ketia Seedo en Lieke Klaver ging het mis tijdens de wissel van Nadine Visser op Tasa Jiya. Zij haalden dus de finish niet.

Foto: Jeroen De Meyer

De rijzige Marco Arop ruilde zijn brons van vorig jaar in Eugene in voor het goud. Op de 800m zette hij met nog 200m te gaan zijn aanval in. Hij had meteen een mooi gaatje dat niet meer gedicht werd. Met 1’44″24 verwees hij Emmanuel Wanyonyi en Ben Pattison naar zilver en brons.

Voor de tweede keer op rij kon Chase Ealey zegevieren in het kogelstoten. De Amerikaanse gooide twee keer voorbij de twintig meter met 20m43 als beste resultaat, 35 centimeter verder dan Sarah MittonLijao Gong stootte haar kogel naar het brons met 19m69.

Tenslotte was er nog de ontknoping van de tienkamp waar Leo Neugebauer als leider de tweede dag inging. Op de 110m horden en het speerwerpen verloor hij echter heel wat punten tegenover zijn concurrenten waardoor hij pas als vijfde eindigde. Pierce Lepage nam na 13″77 op de hoge horden de koppositie in in de tussenstand en gaf die niet meer af. Met 50m98 in het discuswerpen en 5m20 in het polsstokspringen pakte de Canadees heel wat punten. Het goud was zo van hem dankzij een stevig puntentotaal van 8.909, een beste wereldjaarprestatie. Zijn landgenoot Damian Warner stond al drie keer op het podium van een WK maar nog nooit op de hoogste treden. Ook nu grijpt hij naast de wereldtitel met zilver. Lindon Victor keert met de bronzen medaille rond zijn nek huiswaarts.