De uitslag van de lange cross bij de mannen op het BK veldlopen is niet officieel, nadat er twee klachten zijn ingediend bij de KBAB. Zowel RFCL als RESC, respectievelijk de clubs van Soufiane en Lahsene Bouchikhi, betwisten de uitslag van afgelopen zondag.

Tijdens de lange cross bij de mannen op het BK veldlopen stond Isaac Kimeli zijn tweede plaats af aan Dieter Kersten. Die laatste won daardoor het eindklassement in de CrossCup ten koste van dagwinnaar Soufiane Bouchikhi. Naar aanleiding van het voorval in de wedstrijd zijn er twee klachten ingediend bij de Koninklijke Belgische Atletiekbond KBAB. Een commissie zal deze zaak behandelen en ook beslissen over eventuele wijzigingen aan de uitslag. Daardoor is de uitslag van zondag onder voorbehoud.

De CrossCup heeft als organisatie kennis genomen van de klachten en zal de beslissing van de aangestelde commissie volgen, aangezien er het reglement van de CrossCup doorverwijst naar de federaties. Het verschil in prijzengeld tussen de eerste en tweede plaats in de eindklassering van de Structabo CrossCup bedraagt 2.000 euro. Al lijkt het weinig waarschijnlijk dat Kersten uit de uitslag zal worden geschrapt.

Soufiane Bouchikhi: “Geen voorbeeld voor jonge atleten

Foto: Golazo

“Tijdens de wedstrijd heb ik Tim Moriau (de trainer van Kimeli en Kersten; red.) horen roepen dat Isaac zijn tweede plaats moest afstaan aan Dieter. Dat heeft Isaac ook gedaan. Aan de finish heeft hij dat bevestigd. Ik ben geschokt door het voorval. Zeker omdat het volgens de reglementen van World Athletics om koersvervalsing gaat. Het gaat in tegen de integriteit van onze sport. Het is zeker geen voorbeeld naar de jonge atleten die naar de CrossCup kijken”, aldus Bouchikhi bij La Dernière Heure.

Tim Moriau: “Keuze in het voordeel van Dieter, niet in het nadeel van Soufiane”

“Ik wil de uitspraken rond het voorval nuanceren, aangezien het de speaker was die bij het ingaan van de voorlaatste ronde heeft afgeroepen dat Dieter de CrossCup kon winnen in het geval hij tweede zou finishen. Ik heb die info herhaald en de keuze aan mijn atleten gelaten. Isaac is geen 15 jaar, maar een 26-jarige atleet van wereldniveau. Hij heeft Dieter een dienst bewezen en dat is niet in goed onthaald door Soufiane. Het gaat nog altijd om een gunst en niet een actie tegen Soufiane”, aldus trainer Tim Moriau.

“Na de woorden die zijn gevallen, verwacht ik excuses van Soufiane. Hij laat het lijken alsof Dieter geen terechte eindwinnaar is, terwijl Dieter meer manches heeft gelopen en telkens goed voor de dag kwam. Daarom is het niet correct dat hij wordt afgeschilderd zoals nu het geval is”, vervolledigt Moriau.

Dieter Kersten – Foto: Golazo