Nafi Thiam schudde gisteren een stevige verspringcompetitie uit haar benen op het Frans kampioenschap in zaal in Lievin. De olympische kampioene in de zevenkamp verbeterde tot drie keer toe het BR. Het oorspronkelijke BR van Hanne Maudens (6m53) was gisterenmiddag met maar liefst 26 centimeter aangescherpt in totaal. Het was voor Thiam een geslaagde test om te zien of haar progressie op training ook merkbaar was in een competitie.

Nafi Thiam kwam tot gisteren slechts één keer in actie deze winter. Thiam liep op het BK in zaal twee degelijke races op 60m horden. Op het Franse kampioenschap in Lievin stond echter een grotere test gepland, aangezien Thiam deelnam aan het verspringen. Indoor dateerde het PR van de olympische kampioene al van 20 februari 2020. Daar kwam gisteren tot drie keer toe verandering in. Uiteindelijk sloot ze haar competitie af met een BR van 6m79, zeven centimeter onder haar outdoor-BR.

In haar eerste poging toonde Thiam meteen dat ze niet naar Lievin afgezakt was om de toerist uit te hangen. Met 6m63 deed ze tien centimeter beter dan het BR van Hanne Maudens. Ook in haar tweede en derde poging deed ze met respectievelijk 6m66 en 6m79 beter dan ooit. In de laatste drie pogingen kon Thiam zich niet verbeteren, al was dat bijzaak, want in een zevenkamp hangt alles af van die eerste drie sprongen. “lk heb geprobeerd het verspringen van een meerkamp na te bootsen, want daarin zijn slechts drie pogingen. Nadien haalde ik nog 6m59 en een uitstekende, weliswaar foutieve sprong”, aldus Thiam na afloop aan HLN.

De overwinning in Lievin was bijzaak voor Thiam, die vooral haar verspringbenen kwam testen. “Die overwinning doet deugd, maar was absoluut niet mijn eerste betrachting. Het belangrijkste was namelijk om te zien of ik de progressie op training ook kon doortrekken tijdens een wedstrijd. Vandaar ook al mijn 60m horden op het BK. Mijn doel was om in de buurt van mijn outdoor-BR te komen en dat is gelukt”, verklaart de olympische kampioene.

Haar trainer Roger Lespagnard was ook tevreden met de prestatie van zijn atlete. Hij gelooft overigens in het feit dat Thiam nog marge heeft in de zandbak. “Nafi zet een uitstekend resultaat neer, zeker omdat ze pas twee weken op een volledige aanloop traint. Als je dan al 6m79 kan springen, dan moeten er mits wat kleine inspanningen en wat meer ritme zeker nog centimeters kunnen gewonnen worden”, verklaarde Lespagnard.

Tijdens de paasvakantie trekt Thiam naar Belek in Turkije voor een drie weken durende stage. De komende weken traint ze gewoon in eigen land. “Tot mijn stage staan er nog drie stevige weken in België gepland. Ik heb echter geen redenen tot klagen, want in tegenstelling tot vorig jaar kan ik pijnvrij trainen. Dat maakt het al een stuk meer plezierig, vorig jaar was dat minder het geval door die fysieke ongemakken”, besloot de meerkampster bij HLN.