Op de Structabo CrossCup in Brussel streden de mannen om de Belgische titel in het veld. Het Park van Laken lag er door de hevige regenval heel zwaar bij en dat zullen de atleten gevoeld hebben. Soufiane Bouchikhi toonde dat hij eender welk parcours de baas is en soleerde knap naar zijn tweede opeenvolgende titel in het veld. Dieter Kersten liep eveneens een dijk van een wedstrijd en heeft dankzij een tweede plaats de eindzege in het CrossCup-klassement op zak.

De lange cross bij de mannen beloofde één met spanning te gaan worden aangezien het moeilijk was om één absolute topfavoriet aan te duiden. Na ruim één ronde bombardeerde Soufiane Bouchikhi zich tot de grootste titelkandidaat door met een snedige tempoversnelling afstand te nemen van de tegenstand. Isaac Kimeli schakelde eveneens een versnelling hoger, maar bleef op enkele meters afstand hangen. Daarachter streden Lahsene Bouchikhi en Dieter Kersten voor de laatste podiumplaats, al werden ze op de hielen gezeten door een grote groep die aangevoerd werd door Thomas De Bock en Lander Tijtgat. Steven CasteeleDorian Boulvin en Nicolaï Saké maakten eveneens deel uit van deze groep

Een ronde later was er voorin weinig veranderd aan het wedstrijdverloop. Bouchikhi leek net als vorig jaar voor een lange solo te gaan. Kimeli moest op twee ronden van het einde al een kleine vijftig meter inboeten op zijn eeuwige concurrent waardoor er weinig spanning overbleef voor de titel. Voor de resterende podiumplaats leek de spanning ook verdwenen aangezien Kersten de jongere Bouchikhi van zich wist af te schudden. Kersten kreeg vleugels en zette ook de aanval in op Kimeli. Op ruim een ronde van het einde had hij Kimeli beet en hij maakte het zijn trainingspartner knap lastig. Voor Kersten stond er namelijk de eindzege in het klassement op het spel.

Op dat moment begon Bouchikhi aan zijn laatste ronde. De titelverdediger toonde nog steeds geen enkel teken van zwakte en soleerde verder. In de achtervolgende groep vertoefden Tijtgat, De Bock, Saké en Casteele nog steeds in elkaars gezelschap. Boulvin volgde kort daarop. Lahsene Bouchikhi had helemaal zijn dag niet en zag het viertal over zich komen.

De Belgische titel van Bouchikhi kwam op geen enkel moment nog in het gedrang waardoor hij zorgeloos richting de finish kon snellen. Net als vorig jaar kroonde Bouchikhi zich tot winnaar in het Park van Laken. Kersten maakte in de laatste ronde nog komaf met Kimeli en verzekerde zich zo knap van de eindzege in het CrossCup-klassement. Tijtgat en De Bock vervolledigden knap de top vijf. Casteele, Boulvin, Saké, Bouchikhi en Tim Van de Velde bezetten de zesde tot tiende plaats. Van de Velde was de beste bij de beloften.

Robin Hendrix soleert naar eerste Belgische titel op korte cross

Robin Hendrix heeft voor weinig spanning gezorgd in de korte cross. In de beginfase keek de OEH-atleet nog even de kat uit de boom door Pieter-Jan Hannes het tempo te laten bepalen. Hannes, die voor het eerst deze winter voor het kortere werk koos, was van bij de start meteen voorin terug te vinden. Wanneer Hendrix zijn versnelling plaatste moest hij wel passen. Hannes mocht het zo met Oussama Lonneux, Wesley De Kerpel en Stijn Baeten gaan uitvechten voor de tweede plaats. Hendrix sprokkelde een fraaie voorsprong bij elkaar en kon nog ruim de tijd nemen om zijn eerste nationale titel op de korte cross te vieren. Hannes kreeg het in de laatste lijn knap lastig en moest de tanden op elkaar bijten om Lonneux van het zilver te houden. De 1500m-specialist slaagde in deze opzet en mocht als tweede het podium op. Lonneux werd derde.