Met een week vertraging vond vandaag in het Park van Laken de Structabo CrossCup, die eveneens dienst deed als Belgisch kampioenschap, plaats. Door de hevige regenval van de voorbije dagen lag het parcours er door de vele modderstroken zwaar bij waardoor besloten werd de afstanden in te korten. Er werd ingeboet aan afstand, maar allesbehalve aan spanning. Hanne Vandenbussche en Sofie Van Accom maakten er een razendspannende strijd van waarbij het tot in de laatste meters gissen was wie het zou halen. Uiteindelijk was het Van Accom die dankzij een pittige eindsprint haar eerste Belgische titel op de lange cross veroverde.

Hanne Verbruggen ging in Brussel als dé topfavoriete voor de Belgische titel van start. Verbruggen startte dan ook enthousiast en had meteen enkele meters voorsprong op haar achtervolgers. Eline Dalemans en Lisa Rooms moesten na één ronde niet al te veel meer toegeven en leken het gat stelselmatig te verkleinen. Hanna Vandenbussche begon op dat moment ook in het ritme te komen en liep samen met Sofie Van Accom naar Verbruggen toe. Rooms en Dalemans besloten te temporiseren en volgden iets verderop, samen met een verrassend sterke Katrijn Vande Riviere.

Vandenbussche, de regerende Belgische kampioene, groeide in de wedstrijd en besloot op twee ronden van het einde een aanval te plaatsen. De pupil van Veerle Dejaeghere kon een gaatje slaan op het achtervolgende duo, maar was nog lang niet zegezeker. Van Accom vocht namelijk verbeten terug en nestelde zich opnieuw in haar spoor. Verbruggen leek moegestreden en moest het duo laten gaan. Het leidende duo gaf elkaar geen millimeter weg en stevenden samen op de finish af. Van Accom kon echter nog vertrouwen op haar sterke eindsprint en liet in de laatste 100 meter haar snelle benen spreken. De 1500m-specialiste liep zo naar haar eerste Belgische titel op de lange cross.

Vandenbussche werd na haar eerste plaats van vorig jaar nu knap tweede. Het brons ging naar Vande Riviere die de wedstrijd van haar leven liep en Verbruggen van het podium te hield. Die laatste kwam volledig uitgeput als vierde over de finish en moest nadien beroep doen op medische assistentie. De atlete van VITA kon zich wel optrekken aan haar eindoverwinning in het CrossCup-klassement. De vijfde stek was weggelegd voor Imana Truyers die na een moeilijke winter met blessureleed terug haar betere vorm gevonden heeft. Melanie Bovy was de snelste bij de beloften dankzij haar achttiende plaats in de uitslag.

Jenna Wyns doseert het best en verrast Camille Muls op korte cross

Jenna Wyns heeft zich tot Belgische kampioene op de korte cross gekroond. Wyns verraste ietwat met deze titel aangezien Camille Muls tot voorbij halfweg koers de wedstrijd stevig domineerde. Wyns volgde na één ronde op ruime afstand in tweede stelling, gevolgd door Hanne Pardaens. Wyns had echter haar krachten goed gedoseerd en liep het gat met Muls dicht. De 800m-specialiste leek echter minder goed haar energie verdeeld te hebben en parkeerde volledig in het slot. Wyns profiteerde en snelde van haar weg om zo haar eerste Belgische titel op de korte cross veilig te stellen. Lotte Scheldeman liep knap als tweede binnen. Het brons ging naar Paulien Nelissen. Muls kwam door de vermoeidheid nog onfortuinlijk ten val in de laatste meters en moest genoegen nemen met een vijfde plek.