De Brexit mag dan sinds gisteren officieel zijn intrede hebben gedaan: de Britse atletiekwereld hoeft er niet onder te lijden. Dat bewezen zowel Jemma Reekie en Laura Muir tijdens een zinderende 800m-wedstrijd op een doodgewone meeting in Glasgow. Reekie, vorig jaar goed voor dubbel goud op de 800m en 1500m op het EK voor beloften, snelde in de slotronde voorbij haar trainingspartner naar een onwaarschijnlijke chrono van 1’57″91, ruim beter dan het Brits record van Jenny Meadows én de snelste chrono in 14 jaar tijd in zaal.

Dat Jemma Reekie een absoluut toptalent is, hoeft weinig uitleg. De Schotse atlete en trainingspartner van Laura Muir bewees vorig jaar al onder meer op het EK voor beloften dat ze uit het goede hout gesneden is. De 21-jarige atlete verbeterde haar PR’s op de 800m en 1500m naar respectievelijk 2’01″45 en 4’02″09. Al was vooral haar dubbel goud op het EK voor beloften indrukwekkend. Reekie hielde onze landgenote Elise Vanderelst toen van het goud op de 1500m. Op het WK in Doha liep het echter mis voor de atlete, aangezien ze zich niet van de finale kon verzekeren op diezelfde afstand.

Dat Reekie tijdens haar seizoensopener bijna acht seconden van haar indoor-PR zou doen op de 800m had niemand voor mogelijk gehouden. Het was haar trainingsgenote Muir die overigens het kopwerk voor zich nam tijdens een meeting in de Emirates Arena in Glasgow. Reekie kon in de slotronde echter een versnelling hoger schakelen. Ze klokte af na een onwaarschijnlijke 1’57″91, goed voor de snelste 800m in zaal in 14 jaar (Olga Kotylarova met 1’57″51 in 2006). Het was ook een duidelijke verbetering van het Britse record van Jenny Meadows, die in het verleden tot 1’58″43 kwam. Muir kon echter niet ontevreden zijn, aangezien ze één honderdste boven dat voormalige record bleef.

Volgende week zaterdag verschijnt Reekie aan de start van de Millrose Games in New York, traditiegetrouw één van de snelste meetings van het jaar op vlak van afstandslopen. Het WR in zaal staat op naam van de Sloveense Jolanda Ceplak met 1’55″82.

https://www.instagram.com/p/B8B7V-QH-Fj/