De World Athletics Indoor Tour streek vrijdagavond neer in het Duitse Karlsruhe. De 18-jarige Yaroslava Mahuchikh trok opnieuw de meeste aandacht naar zich toe. In het hoogspringen scherpte de atlete haar eigen wereldrecord bij de junioren aan tot 2m02. Twee weken eerder verbeterde de Oekraïense atlete het WR al met 2m01. Anne Zagré kwam eveneens in actie in Karlsruhe. De hordeloopster kon zich met 8″19 niet plaatsen voor de finale. Verder waren er ook een aantal beste wereldjaarprestaties te noteren.

Yaroslava Mahuchikh werd op het WK in Doha nog verrassend vice-wereldkampioen met 2m04 waardoor ze enkel de ongenaakbare Mariya Lasitskene voor zich moest dulden. Die stunt bracht echter de nodige verwachtingen met zich mee richting dit indoorseizoen. Voorlopig stelt de amper 18-jarige atlete allerminst teleur. Mahuchikh kwam dit jaar nog maar drie keer in actie, maar verbeterde al twee keer het wereldrecord bij de junioren.

De hoogspringster begon haar competitie op 1m85. Die hoogte mocht en zou geen probleem vormen voor Mahuchikh. Ook over 1m89 zweefde ze zonder problemen. Daarna had de wereldrecordhoudster twee pogingen nodig op 1m93 en 1m96, om zich vervolgens te herpakken en meteen over 1m99 te springen. Enkel haar vier jaar oudere landgenote Yuliya Levchenko kon op dat moment nog wedijveren met Mahuchikh. De lat ging naar 2m02 wat een verbetering van het wereldrecord bij de junioren zou betekenen indien de jongste van het Oekraïens duo in deze opzet zou slagen. Mahuchikh zweefde feilloos over de recordhoogte en deed zo exact één centimeter beter dan haar amper twee weken oude WR. Levchenko stond erbij en keek ernaar. Voor haar bleef het bij 1m99.

Mahuchikh reageerde na afloop echter bijzonder koel op haar stunt. “Ik had het enigszins verwacht aangezien ik twee dagen geleden al enkele pogingen deed op 2m02. Ik voelde dat het mogelijk was en deed het ook meteen bij mijn eerste sprong”, zei de wereldrecordhoudster.

Anne Zagré blijft boven seizoensbeste

De enige landgenote aan de start in Karlsruhe was Anne Zagré. Zagré dook een week geleden nog onder de (op dat moment nog) WK-limiet op de 60 meter horden met 8″15 en 8″12. De hordeloopster kon vrijdag niet profiteren van de sterke tegenstand en bleef met 8″19 boven haar seizoensbeste. Die tijd was onvoldoende voor een plaats in de finale. In die finale trok Tobi Amusan, de nummer vier van het WK in Doha, het laken naar zich toe in een knappe 7″84. Alleen de Amerikaanse Kendra Harrison deed dit jaar al beter met 7″81. Eline Berings kwam elders aan de start, maar zette met 8″19 en 8″20 in de finale quasi exact hetzelfde resultaat neer als Zagré.

Anne Zagré – Foto: Jeroen De Meyer

Kendricks en Mihambo leden zeldzame nederlaag

Enkele opvallende prestaties kwamen er ook in het polsstok- en het verspringen. In het polsstokspringen kende Sam Kendricks duidelijk een mindere dag. De wereldkampioen bleef steken op een voor hem magere 5m50. Renaud Lavillenie kon profiteren van de off-day van Kendricks en won met 5m70. De Nederlander Menno Vloon, die op het Vlaams kampioenschap nog 5m70 liet optekenen, werd knap derde met opnieuw 5m70.

Malaika Mihambo beleefde afgelopen zomer een droomseizoen met maar liefst zeven wedstrijden waarin ze voorbij de zeven meter zweefde. Vrijdag werd de Duitse atlete in laatste instantie nog aan het verspringen toegevoegd. Aanvankelijk ging Mihambo enkel de 60 meter voor haar rekening nemen. De wereldkampioene botste in de verspringbak echter op een sterke Maryna Bekh-Romanchuk die haar record aanscherpte tot 6m92. Mihambo kwam in haar vierde poging tot 6m83, goed voor de tweede plaats, maar besloot dan de wedstrijd te staken.

Wereldjaarprestaties bij de vleet op afstandsnummers

De prestatie van Fantu Worku mocht eveneens gezien worden. Zij haspelde de 3.000 meter af in een snelle 8’37″58. Bethwel Birgen kon niet onderdoen en zette op diezelfde afstand bij de mannen met 7’38″50 ook een knappe tijd neer. Zowel Worku als Birgen toppen nu de wereldranglijst. Op de 800 meter heerste Mostafa Smaili. De Marokkaan lag na 600 meter al aan de leiding en kon zonder al te veel problemen de tegenstand afhouden. De klok stopte na 1’46″38, een beste wereldjaarpresatie.

Foto: Golazo

De Nederlandse Lisanne de Witte kroop eveneens in de blokken voor de 400 meter. De Witte zag tijdens de eerste ronde Léa Sprunger, de Europese kampioene indoor, ver voor zich uitlopen, maar kon in de tweede ronde heel wat terrein goedmaken. Sprunger haalde het echter nog nipt in 52″56 tegenover de 52″70 van de Witte. Ayomide Folorunso liet in de normaal “tragere” eerste reeks echter exact dezelfde tijd als Sprunger optekenen en kreeg de winst toegekend.

Dinsdag trekt de World Athletics Indoor Tour naar Düsseldorf waar opnieuw de wereldtop verzameld. Ook enkele Belgen maken zich op voor een trip naar Duitsland. Onder meer Michael Obasuyi, Ben Broeders, Ismael Debjani en Elise Vanderelst verschijnen er aan de start.