Komend weekend start het indoorseizoen voor velen pas echt met het LBFA-kampioenschap op zaterdag en het Vlaams kampioenschap op zondag. De Gentse Topsporthal ontvangt zondag de Vlaamse top. Bij de meesten draait het om de Vlaamse titel, maar er zijn er die meer willen. Het zou zomaar kunnen dat we verwend worden met één of meerdere limieten voor het WK indoor. Wat mag u zondag verwachten? U leest het hieronder.

Kobe Vleminckx mag zonder twijfel tot de grote namen van zondag gerekend worden. De vice-Europese 200m-kampioen bij de beloften komt voor het eerst in de kleuren van LYRA aan de start op de 60m. Vleminckx heeft zijn zinnen gezet op een sterk indoorseizoen en wil maar al te graag onder 6″70 duiken. Voor het WK in zaal wordt 6″63 gevraagd, terwijl het huidige PR van de atleet 6″74 bedraagt. Vleminckx steekt er op de deelnemerslijst dan ook stevig bovenuit. De 200m zal wellicht meer spanning opleveren. Het belooft een duel te worden tussen Christian Iguacel en Victor Hofmans. Hofmans was deze winter al goed voor 21″68. Iguacel kan nog geen tijd voorleggen op deze afstand, maar klokte drie weken terug wel een PR op de dubbele baanronde.

Kobe Vleminckx (links) zal als topfavoriet starten op de 60 meter – Foto: Yngwie Vanhoucke

Ook de 400m kan spannend worden met de terugkeer van Alexander Doom in zaal. Doom zal het echter niet makkelijk krijgen, aangezien hij moet optornen tegen (man in vorm) Dylan OwusuMichaël Rossaert en Jonas De Smet. Het wordt ongetwijfeld drummen bij het naar binnen komen. De fans van de 800m hoeven niet te treuren, want met Aaron Botterman en Aurèle Vandeputte verschijnen twee sterke namen aan de start. Geen van beide heren werkte al een 800m af in 2020. Op de 1500m is er eigenlijk maar één topfavoriet, namelijk Tim Van de Velde. De atleet van DUFF kwam vorige week nog in actie op de Structabo CrossCup in Hannuit, maar krijgt nu korter werk voorgeschoteld.

Op de hoge horden moet Michael Obasuyi forfait geven door een kleine blessure aan de adductoren. Daardoor ligt de weg naar de Vlaamse titel open voor Sander Maes. In afwezigheid van Ben Broeders wordt in het polsstokspringen vooral spektakel verwacht van de Nederlander Menno Vloon. Vloon profiteert van de open status van het kampioenschap en is dit jaar voorlopig goed voor 5m41. 2020 is een cruciaal atletiekjaar voor Mathias Broothaerts. Broothaerts opteert zondag zowel voor zijn geliefde zandbak, als de 60m. In het hoogspringen nemen Bram Ghuys en Lars Van Looy het tegen elkaar op. Voorlopig is Ghuys met 2m16 de betere van het duo.

Bij de vrouwen lijkt Elise Mehuys voorlopig ongenaakbaar. Mehuys moet echter wel rekening houden met het feit dat Manon Depuydt haar eerste 60m afwerkt. Ook Rani Rosius is niet kansloos, aangezien ze voorlopig acht honderdsten moet toegeven op Mehuys. Tevens wordt het ook uitkijken naar wat Imke Vervaet waard is op de 200m. De Belgian Cheetah combineert de baanronde in zaal met het verspringen. Op de 200 meter lijkt ze ongenaakbaar, maar ook in het verspringen mag Vervaet hoog mikken. Toch is het Noor Vidts die in het verspringen als topfavoriete van start zal gaan.

Topfavorieten Rani Rosius (links), Elise Mehuys (midden) en Manon Depuydt (rechts) – Foto: Yngwie Vanhoucke

De hoge horden beloven een leuk schouwspel te worden, aangezien er twee atletes aan de start verschijnen met WK-ambities. Eline Berings en Anne Zagré, die morgen al het LBFA-kampioenschap betwist, jagen op een tijd van 8″16 om naar het Chinese Nanjing afgevaardigd te worden. Meerkampsters Noor Vidts en Hanne Maudens mengen zich ook in de strijd op de horden, net zoals Sarah Missinne en Nenah De Coninck. Maudens volgt het voorbeeld van Vidts en opteert eveneens voor de dubbel. De VS-atlete zal naast de horden ook het hoogspringen voor haar rekening nemen. Merel Maes, kersvers Belgisch recordhoudster bij de cadetten, zal er een geduchte tegenstandster worden, net als Serena Capponcelli.

In het polsstokspringen is voormalig Belgisch recordhoudster in zaal Aurélie De Ryck de favoriete. Vorig jaar keerde de ACME-atlete niet alleen naar huis met de Vlaamse titel, maar ook het Belgisch record schreef ze er op haar naam. De Vlaamse titel lijkt haar ook dit jaar niet te kunnen ontglippen, het nationale record (4m36) wordt moeilijker aangezien de polsstokspringster volop focust op het outdoorseizoen.

Foto: Yngwie Vanhoucke

Louvain-la-Neuve verwelkomt zaterdag Waalse toppers

Een dag voor het Vlaams kampioenschap barst in Louvain-la-Neuve de strijd om de LBFA-titels los. Anne Zagré is met voorsprong de grootste naam op de deelnemerslijst. Op de 60 en de 200 meter test Lucie Ferauge opnieuw de benen. De Belgian Cheetah zal op beide afstanden als topfavoriet in de startblokken kruipen. Op de 800m wordt Camille Muls aangewezen als grootste kanshebber op de titel. Elise Vanderelst komt voor het eerst in lange tijd opnieuw in actie op haar geliefkoosde 1500 meter. De stressfractuur aan de voet lijkt voltooid verleden tijd en na een stage in Zuid-Afrika wordt het dan ook uitkijken naar haar kunnen. Bij de mannen kiest Eliott Crestan verrassend voor de 1500 meter. Hij zal op meer weerwerk kunnen rekenen dan Vanderelst aangezien ook Oussama Lonneux, de nummer negen van het EK veldlopen bij de beloften, van start gaat.

De volledige deelnemerslijst voor het Vlaams en het Waals kampioenschap kan u hier terugvinden.

Het tijdschema voor beide kampioenschappen (VAL en LBFA) kan u hier raadplegen.