Stijn Baeten vertoeft momenteel in Dullstroom, Zuid-Afrika. Daar legt hij de basis voor komend zomerseizoen, maar ook eerder wil hij al uitpakken. Hij hoopt op één of twee snelle 1.500 meters in zaal om punten te sprokkelen voor de olympische ranking, zo vertelde hij bij de VAL.

“Ik zit hier voor drie weken en kom op 8 februari terug”, zegt Stijn Baeten/DCLA over zijn stage in Zuid-Afrika. “De eerste twee weken verblijven we in Dullstroom en staan in het teken van de basis verder uitbouwen. De laatste week verhuizen we naar het iets lager gelegen Potchefstroom en beginnen we aan de finetuning.”

Ook de afgelopen maanden stonden al in het teken van het uitbouwen van een brede basiscondtie. “Door mijn blessures heb ik de voorbije jaren nooit een échte basis kunnen leggen. Na het EK cross heb ik geen rust genomen, dus ik vertrok met een hele goeie basis op stage. Sinds ik bij Tim Moriau train ben ik blessurevrij en heb ik de stijgende lijn in één keer kunnen doortrekken”, klinkt het.

Stijn heeft de methode van zijn nieuwe coach ondertussen doorgrond. “Het opvallendste vind ik dat we doorheen het seizoen bijna niet van prikkels veranderen: basisuithouding en basissnelheid komen het hele jaar aan bod, er is dus nooit een echte shock to the system, alleen doen we in de zomer iets meer wedstrijdtempo’s. In kilometers uitgedrukt zijn mijn topweken minder hoog dan vroeger, maar er zit meer constante in. Als mensen mijn tempo’s vragen, zeggen ze dat het cadettentrainingen zijn. Maar voor mij werkt het.”

Van Zuid-Afrika reist Stijn rechtstreeks door naar het Franse Metz voor een 1.500 meter. Wat zal dat geven, zo kort na de stage? “Ik heb nog maar één koers gelopen meteen na hoogte, maar dat was wel op de Universiade, waar ik bijna een medaille pakte. Een goeie ervaring dus. Ik neem wel een nachtvlucht, dus de hamvraag zal zijn of ik goed slaap.”

De reden waarom Stijn de indoorzaal intrekt – ook het BK in zaal staat op de planning – is duidelijk. “Heel simpel: met oog op de World Rankings en de Spelen. Het is geleden van bij de juniores en ik zal in Metz geen enkele indoortraining in de benen hebben, dus het is afwachten hoe mijn lichaam het verteert. Maar op papier heb ik het ideale gestalte om indoor te lopen.”

Mogelijks komt het BK korte cross nog op de planning, maar zijn keuze voor een indoorseizoen maakt al duidelijk dat het Stijn vooral om de Spelen te doen is. “Het kan dikkenekkerig klinken dat ik met mijn palmares naar de Spelen wil, omdat ik nog nooit een groot toernooi haalde, maar als ik naar mijn planning kijk en het aantal punten dat ik overal moet rapen, ziet het er heel realistisch uit.”

Van 1 april tot 9 mei gaat het opnieuw richting hoogte, deze keer in Flagstaff, in de Verenigde Staten.

1 REACTIE

  1. Tim Moriau heeft een fantastische manier van werken, die wetenschappelijk onderbouwd en tegelijkertijd gezond is voor een mensenlichaam ! De resultaten en de progressie van zijn atleten bewijzen dat die zogenaamde ‘kadettentrainingen’ werken. Erg jammer van die negatieve commentaar. Mensen van het ORT, keep up the good work. En trainer Tim, “perge ut intuisti !”

Reacties zijn gesloten.