In Huelva, Spanje is Hanne Claes er na vijf jaar opnieuw in geslaagd om  haar persoonlijke besttijd op de 400mH aan te scherpen. Met 54″87 deed de Leuvense een flink stuk beter dan de 55″20 uit 2018 die nog op de tabellen stond. Claes verzekert zich met deze knalprestatie van deelname aan het WK in Boedapest waarvoor de limiet op 54″90 lag. Camille Laus zette er haar op één na beste 400m ooit neer en voor Pieter Sisk was opnieuw een PR weggelegd.

Hanne Claes heeft de laatste jaren heel wat beproevingen moeten doorstaan. De Belgian Cheetah liep de Olympische Spelen met pijn en overwoog toen om te stoppen. Ze koos er echter voor om te blijven vechten en die werklust wordt nu beloond. Na een blessurevrije winter keek Claes optimistisch vooruit en duidde ze haar vijf jaar oude PR aan als prooi. In nog maar haar tweede wedstrijd van het seizoen over de lage horden haalt Claes haar slag thuis. Op de Meeting Iberoamericano in Huelva snelde ze in het zog van de Finse Vivi Lehikoinen en de Nederlandse Cathelijn Peeters, ook allebei goed voor een PR, naar 54″87. Dat is na de 54″47 van Paulien Couckuyt in Tokio de tweede snelste chrono ooit van een landgenote.

Claes duikt zo met drie honderdsten onder de WK-limiet en mag zich opmaken voor Boedapest. Ze blijft nog twee honderdsten boven de limiet voor Parijs, al opent de kwalificatieperiode voor de Olympische Spelen sowieso pas in juli.

Camille Laus, die dit seizoen voor de 800m kiest, nam in Huelva met het oog op de Cheetahs nog eens deel aan een 400m. Ze deed het uitstekend en liep haar eerste 400m van het outdoorseizoen in 51″76, haar tweede tijd ooit. Het persoonlijk record van Laus dateert uit 2018 en staat op 51″49. Op de 1500m bij de mannen verschenen Pieter Sisk en Stijn Baeten aan de start. Baeten presteerde een seizoensbeste van 3’37″21 en Sisk liep voor de tweede maal dit jaar naar een mooi PR. De DCLA-atleet deed nog eens drie kwart seconde af van zijn 3’37″01 van twee weken geleden in Karlsruhe door na 3’36″21 over de finish te snellen. Nog in Spanje dook Dylan Borlée voor de derde keer dit seizoen onder 46 seconden met 45″94 en wierp Philip Milanov zijn discus naar 64m50. Alles samen was het dus een bijzonder geslaagd Spaans uitje voor de Belgische atleten.

Pieter Sisk – Foto: Jolien De Bock

Belgen op Continental Tour Gold in Bydgoszcz

Op de Continental Tour Gold in Bydgoszcz werd de Belgische weelde op de halve fond nog eens extra benadrukt. Ismael DebjaniRuben Verheyden en Jochem Vermeulen hadden dit keer een pak meer geluk met hun 1500m-race dan afgelopen zondag in Hengelo. Debjani liep als vierde binnen in wat zijn derde chrono ooit is. Met 3’34″53 noteert hij de tiende chrono van dit jaar in Europa. Hij komt daarmee ook in de buurt van de WK-limiet van 3’34″20.
Verheyden kon in de laatste rechte lijn nog enkele plaatsen opschuiven en eindigde als elfde. Ook hij zette met 3’35″72 één van zijn snelste tijden ooit neer. Vermeulen slaagde er met 3’36″09 net niet in om onder de 3’36 te duiken.
Tibo De Smet nam voor het eerst dit seizoen de 800m voor zijn rekening. De KRCG-atleet, die anderhalve week eerder een PR van 46″33 op de 400m neerzette, stoomde naar 1’46″11. De Smet heeft 1’44″70 nodig voor het WK. In het hoogspringen nam Jef Vermeiren nog deel. Met 2m17 zette hij een bescheiden prestatie neer, al leverde het hem wel een gedeelde derde plaats op.