De Keniaan Wilson Kipsang is voorlopig geschorst door de AIU (Athletics Integrity Unit) van World Athletics. De marathonloper wordt verdacht van het niet goed of onvolledig invullen van zijn whereabouts en het saboteren van een dopingcontrole. Kipsang is ondertussen 37 en was tussen september 2013 en september 2014 de snelste marathonloper op onze aardbol.

De beste tijden van Wilson Kipsang liggen al een enkele jaren achter ons. In 2012 behaalde hij brons op de Olympische Spelen. Een jaar later verbeterde hij in Berlijn het WR op de marathon tot 2u03:23. Naast zijn WR en zege in Berlijn won hij onder meer de Marathon Majors van New York, Tokio en Londen. Kipsang is overigens de enige atleet die ooit Eliud Kipchoge van een zege kon houden tijdens een marathon. Dat gebeurde logischerwijs tijdens de recordrace van de Keniaan in 2013. Het WR staat echter sinds september 2018 op naam van Kipchoge met 2u01:39. Kipsang werd in april 12de tijdens de London Marathon. Dat lijkt dus het laatste wapenfeit te gaan worden van de voormalige wereldrecordhouder.

De AIU, de integriteitscommissie van internationale atletiekbond, deelde namelijk de voorlopige schorsing van Kipsang mee op basis van twee overtredingen van de dopingregels. Zo zou hij enerzijds zijn whereabouts minstens drie keer niet goed of onvolledig hebben ingevuld. Anderzijds is er ook een sabotage of poging tot sabotage van de dopingcontrole geconstateerd. Zijn management stuurde ondertussen ook al een persbericht om te benadrukken dat er geen verboden substantie werd gevonden. Over een definitieve schorsing volgt later een uitspraak. De voorlopige schorsing is alvast de zoveelste slag in het gezicht van de Keniaanse atletiekwereld, aangezien er de afgelopen jaren nog grote namen (uit het verleden) in opspraak kwamen.