Alle titelverdedigers verschijnen zondag aan de start van het EK veldlopen. Zopas hebben ook Jakob en Filip Ingebrigtsen hun deelname bevestigd. De Noorse broers bleven de afgelopen weken erg mysterieus over hun deelname aan het EK veldlopen. Jakob kan voor een unicum zorgen door voor de vierde opeenvolgende keer te winnen bij de junioren. Filip kan zichzelf opvolgen bij de senioren, maar zal een tweede titel verre van cadeau krijgen.

Goed nieuws voor de organisatie van het EK veldlopen in Lissabon: de zes winnaars van het vorige EK in Tilburg verschijnen zondag allemaal aan de start in Portugal. Het was tot en met vandaag wachten op de bevestiging van de broers Jakob en Filip Ingebrigtsen. Jakob kan bij de junioren voor een unieke reeks zorgen, aangezien hij al goed was voor drie opeenvolgende overwinningen. Zijn broer Filip was vorig jaar nog nipt beter dan onze landgenoot Isaac Kimeli in de strijd om het gouden bij de senioren mannen.

Isaac Kimeli in het spoor van Filip Ingebrigtsen – Foto: Jeroen De Meyer

Bij de beloften mannen is er één topfavoriet. De Fransman Jimmy Gressier kan zichzelf voor de derde keer op rij opvolgen. Afgelopen zomer won Gressier de 5.000m en 10.000m op het Ek voor beloften in Gävle. De Turkse Yasemin Can moest een kruis maken over haar zomer door blessureleed, maar kan in Lissabon wél voor de vierde opeenvolgende keer de Europese titel in het veld behalen. Voor Nadia Battocletti en Anna Emilie Moller uit respectievelijk Italië en Denemarken behoort een tweede Europese veldlooptitel tot de mogelijkheden. Moller kende als belofte een onwaarschijnlijke zomer waarin ze haar PR op de 3.000m steeple aanscherpte van 9’31″66 naar 9’13″46. De Deense won zowel de 3.000m steeple, als de 5.000m op het EK voor beloften. Battocletti kon zichzelf niet echt bewijzen op de piste en is dus uit op revanche.

Anna Emilie Moller op het EK voor beloften – Foto: Getty Images for European Athletics