Een aantal grote namen binnen de Franse atletiekwereld hebben zich uitgesproken over de vele dopinggevallen binnen het Franse team in 2019. Na de eerdere zaken rond Clémence Calvin en Morhad Amdouni kwam vorige week het nieuws naar buiten dat steepleloopster Ophélie Claude-Boxberger in de aanloop naar het WK in Doha positief zou hebben getest op EPO. Onder meer Renaud Lavillenie, Kevin Mayer en Pascal Martinot-Lagarde laten van zich horen.

Een aantal Franse afstandslopers hebben het afgelopen jaar voor commotie gezorgd. In april was er de affaire rond marathonloopster Clémence Calvin. Begin oktober volgde er in een Duitse reportage beschuldigingen aan het adres van Europees kampioen op de 10.000m, Morhad Amdouni. De coach van de atleet stapte intussen op. Vorige week barstte de bom rond Ophélie Claud-Boxberger. Boxberger zou in de aanloop naar het WK in Doha positief getest hebben op EPO. De atlete schreeuwt voorlopig haar onschuld uit in afwachting van het B-staal. Al kan ze op weinige sympathie rekenen in eigen land. Onder meer Kevin Mayer haalde het in een Instagrampost aan met de pakkende caption: “Terwijl sommigen onder ons bezig zijn met zich te doperen, zijn de anderen bezig met trainen en zich te verzorgen…” (volledige post kan u hier lezen).

Het meest opvallende aan de hele zaak was waarschijnlijk het feit dat ze enkele weken eerder nog haar relatie had bevestigd met de Franse dokter Jean-Michel Serra, die tewerkgesteld is bij de Franse federatie (FFA). Serra had in juni nog een waarschuwing ontvangen, nadat hij had geklaagd over het feit dat Boxberger te veel gecontroleerd werd. Op dat moment hadden beide partijen een relatie, of affaire ontkend.

Renaud Lavillenie – foto: Jasper Jacobs

Na de drie voorvallen op korte tijd hebben heel wat Franse atleten nu gereageerd met een beknopt bericht op social media, getekend door onder meer Renaud Lavillenie, Mayer en Pascal Martinot-Lagarde. Het bericht op de social media van de atleten in kwestie luidt als volgt.

“Wij ,atleten van het Franse atletiekteam, willen vandaag graag onze stem laten horen. Met nog negen maanden te gaan voor de Spelen in Tokio is het voor ons van noodzakelijk belang om te focussen op onze sportieve doelen, zodat we ons in alle rust kunnen voorbereiden op de volgende uitdagingen. In de strijd tegen doping worden altijd bedriegers ontmaskerd. Dat toont aan dat het systeem werkt, al is er nog ruimte voor verbetering. We doen er alles aan om dit te verbeteren, zodat sport in het algemeen niet langer geteisterd wordt door dopinggevallen. Het Franse team staat verenigd en sterk in deze stormachtige tijden. We hebben één doel voor ogen: schitteren voor ons land, op en naast de piste”, aldus de atleten.

https://www.instagram.com/p/B5XdZR2oX9m/