Clémence Calvin heeft tijdens de marathon van Parijs het Frans record aangescherpt. De vice-Europese kampioene op de marathon liep in de Franse hoofdstad naar een tijd van 2u23:41. Daarmee doet de 28-jarige atlete beter dan het vorige Frans record van Christelle Daunay, die in 2010 tot 2u24:22 kwam. Calvin kreeg de afgelopen weken af te rekenen met de nodige kritiek na het missen van een dopingcontrole op een trainingsstage in Marokko.

Ondanks het feit dat Calvin zich de afgelopen weken in het oog van de storm bevond, liet de atlete zich tijdens de marathon van Parijs gelden. Tegen het Afrikaanse geweld was de Française niet opgewassen, maar met een vierde plaats en een fikse verbetering van haar besttijd zal ze zeker tevreden zijn. Al kunnen de komende weken alsnog voor een zure nasmaak zorgen, maar daarover leest u hieronder verder. Er waren ook winnaars na een tocht door de Lichtstad. Gelete Burka won de wedstrijd bij de vrouwen in Parijs met een tijd van 2u22:47. Bij de mannen was haar landgenoot Abrha Milaw de beste in 2u07:05. Al ging na afloop de meeste aandacht naar het Franse record van Calvin.

Gemiste controle na ‘aanvaring met politieagenten’

Clémence Calvin trok in maart naar Marokko waar ze zich klaarstoomde voor de bewuste marathon van Parijs. De zilveren medaillewinnares van het EK in Berlijn zou naar verluidt een dopingcontrole ontweken hebben tijdens die stage. Calvin zelf had het over het feit dat de dopingcontroleurs haar in eerste instantie hadden benaderd als politieagenten terwijl ze een rustige wandeling deed met haar zoontje van twee jaar oud. De mannen drongen aan om haar man Samir Dahmani, ook een Franse atleet, te spreken. Volgens Calvin zouden de drie ‘agenten’ vervolgens agressief zijn geworden, waardoor haar zoontje ten val kwam. Dahmani zou in discussie gaan met de zogeheten controleurs, waarop Calvin besloot om haar zoontje te laten verzorgen bij de dichtstbijzijnde dokter.

Calvin met haar zoontje in Berlijn – Foto: Jeroen De Meyer

Getouwtrek tussen AFLD en Calvin

Na de confrontatie werden de atlete en haar man niet meer getest. Calvin blijft overigens ontkennen dat de mannen die haar tegenhielden dopingcontroleurs waren. Iets wat Mathieu Teoran, de voorzitter van het Franse Antidopingagentschap (AFLD) ten stelligste ontkent. Teoran ontkent tevens dat de controleurs hardhandig te werk gingen. De advocaat van Calvin, Arnaud Pericard, zou over voldoende getuigenissen van Marokkaanse buurtbewoners beschikken om zijn cliënte vrij te pleiten. Calvin zou in Marokko op amper twee weken tijd maar liefst 13 keer van locatie zijn veranderd volgens het systeem van de whereabouts. Dat maakt de zaak nog meer verdacht. Calvin dwong samen met haar advocaat wel startrecht af voor de marathon van Parijs door naar de Franse Raad van State te stappen.

De zaak tegen de Franse atlete blijft echter lopen. De komende weken zal duidelijk worden of haar marathon een maat voor niets was, aangezien ze haar nationaal record én een olympisch ticket kan verliezen indien ze schuldig wordt bevonden. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.