Op de valreep hebben de senioren mannen ons land een medaille geschonken op het EK veldlopen in Lissabon. Zowel Soufiane Bouchikhi als Isaac Kimeli finishten na een loodzware race in de top acht. Ons land kwam uiteindelijk twee punten tekort voor het goud als team. Daarvoor waren de Britten net een maatje te groot. Lahsene Bouchikhi en Michael Somers finishten op de 23ste en 24ste plaats. De Zweed Robel Fsiha won de seniorenrace na een pittig duel met de Turk Aras Kaya. De Italiaan Yermaneberhan Crippa legde beslag op de derde stek.

Soufiane Bouchikhi en Isaac Kimeli begonnen snel aan hun EK en verzekerden zich meteen van een plaats in de kopgroep. Michaël Somers en Lahsene Bouchikhi verkozen een andere aanpak en nestelden zich een pak verderop. Kimeli trok tijdens de selectiecross in Roeselare aan het langste eind, maar toch was het Bouchikhi die in Lissabon de betere indruk van de twee gaf. Terwijl Kimeli af en toe een klein gaatje moest laten op de kopgroep, kon Bouchikhi meestal wel de aansluiting vasthouden. Dat het tempo hoog lag werd duidelijk toen titelverdediger Filip Ingebrigtsen iets over halfweg de kopgroep moest laten gaan.

Bouchikhi en Kimeli waren de hele wedstrijd quasi nooit uit de top tien weg te krijgen. Wanneer de Turk Aras Kaya, de Zweed Robel Fsiha en de Italiaan Yemaneberhan Crippa na twee derde wedstrijd het hazenpad verkozen, lagen de medailles vrijwel meteen vast. De achtervolgers konden niet aanklampen waardoor de hoop op een individuele Belgische medaille als sneeuw voor de zon verdween. In het ploegenklassement mocht wel nog luidop gedroomd worden van een medaille aangezien Lahsene Bouchikhi en Somers aan een knappe opmars bezig waren. Terwijl die eerste na ruim 7.000 meter flirtte met een plaats bij de beste twintig, kwam Somers voor het eerst de top 30 binnen. De strijd om het goud leek te gaan tussen de Britten, die eveneens konden rekenen op twee atleten bij de beste tien, en onze landgenoten.

In de slotkilometer slaagden Bouchikhi en Kimeli er niet meer in om nog plaatsen te winnen. Bouchikhi zette nog even aan voor een eindsprint, maar kon de Duitser Samuel Fitwi niet meer bijbenen. Hij werd zo knap zevende. Kimeli verzwakte eveneens niet in de eindfase van de wedstrijd en finishte net na Bouchikhi als achtste. Somers had duidelijk nog wat energie opgespaard die hij in de laatste ronde kon aanspreken. Hij bleef plaatsen winnen en werd zo verdienstelijk 24ste. Wie nog net iets beter deed was Lahsene Bouchikhi. Hij hield stand en deed één plaats beter dan Somers waardoor België meteen zeker was van een teammedaille. Een rekensommetje moest uitmaken of het een gouden of zilveren plak zou zijn. De Britten bleken uiteindelijk een tikkeltje sterker en streken het goud op. België strandde op amper twee punten, maar hield wel de Spanjaarden ruim achter zich die uiteindelijk derde werden.

De ontlading was groot na de wedstrijd. – Foto: Jeroen De Meyer

Vooraan was het verrassend Fsiha die komaf maakte met Kaya. Eén pittige versnelling was voldoende om de Turk van zich af te schudden, nadat Crippa al eerder in de wedstrijd zijn meerdere moest erkennen in de twee. Fsiha werd zo de verrassende nieuwe Europese kampioen in het veld. Kaya en Crippa legden beslag op het zilver en brons. Julien Wanders sprak vooraf medailleambities uit, maar viel net naast het podium.