Nafi Thiam en Bashir Abdi hebben zoals verwacht de grote prijzen gewonnen op het Gala van de Gouden Spike in Sint-Truiden. Thiam won dankzij haar zilveren WK-medaille voor de zevende opeenvolgende keer de Gouden Spike en is daardoor alleen recordhoudster. Voor Abdi is het zijn eerste Gouden Spike. Paulien Couckuyt en Thomas Carmoy haalden het bij de beloften.

Dat Nafi Thiam haar zevende opeenvolgende Gouden Spike zou winnen, was geen publiek geheim. Door die zevende trofee is de 25-jarige meerkampster nu alleen recordhoudster, aangezien Kim Gevaert in het verleden goed was voor zes trofeeën. De voormalige recordhoudster nam na het uitreiken van de trofee een interview af bij Thiam waarin het onder meer ging over haar geweldige WR tijdens de zevenkamp op de Décastar in Talence. “Of ik 2m05 in mij heb. Dat is moeilijk om te zeggen. Elke centimeter op dat niveau is een overwinning op zich”, aldus de regerende olympische en Europese kampioene op de zevenkamp. Het was natuurlijk uitkijken naar wie de zilveren en bronzen spike in de wacht zou slepen. Het werd een duel tussen twee Belgian Cheetahs, waarbij de zilveren medaille én BR van Cynthia Bolingo op het EK in zaal de doorslag gaf. Bolingo haalde het op die manier van haar collega bij de Cheetahs, Hanne Claes.

Nafi Thiam – Foto: Bjorn Parée

Bij de mannen kreeg marathonloper Bashir Abdi het meeste aantal stemmen achter zijn naam. Zijn tweevoudige verbetering van het BR op de marathon kreeg de voorkeur op het seizoen van Jonathan Sacoor, die 12de werd op het WK in Doha op de 400m en met de Belgian Tornados het brons behaalde, en Isaac Kimeli, die zilver won op het EK veldlopen en de WK-finale haalde op de 5.000m. Het is de eerste trofee voor Abdi.

Thomas Carmoy – Foto: Coen Schilderman

Bij de categorie van de beloften was er telkens een Europese kampioen aan het feest. Paulien Couckuyt kende een ongelooflijke zomer waarin ze haar PR op de 400m horden verpulverde, het EK bij de beloften won en vervolgens ook nog naar Doha trok om er zowel individueel als met de Belgian Cheetahs in actie te komen. Thomas Carmoy won goud op het EK voor junioren. Carmoy had eerder ook al het BR bij de junioren aangescherpt. Onlangs haalde hij op het WK voor militairen nog brons.

De Belgian Tornados mochten logischerwijs de prijs voor ploeg van het jaar in ontvangst nemen dankzij hun bronzen WK-medaille.

De Belgian Tornados – Foto: Erik Van Leeuwen