Bijna exact één maand voor het EK veldlopen in Lissabon heeft de KBAB haar de selectiecriteria uit de doeken gedaan. Zoals gewoonlijk geldt de Structabo CrossCup in Roeselare als dé waardemeter. Net als vorig jaar zal er naast individuele selecties ook een gooi gedaan worden naar een selectie met het team voor de Mixed Relay.

Elke winnaar bij de junioren, beloften en senioren op de CrossCup in Roeselare is meteen zeker van zijn of haar ticket naar het EK veldlopen in het Portugese Lissabon. Voor de atleten die dichte ereplaatsen in de wacht slepen, wordt het tot 26 november in spanning afwachten. De selectiecommissie komt pas twee dagen na de selectiecross met het verdict naar buiten. Wie zich kan meten met de top 20 in Europa, wordt eveneens afgevaardigd.

Een nieuwigheid dit jaar is dat teams steevast uit vier atleten zullen bestaan. De afgelopen jaren durfde dit soms afwijken en waren er ook teams van drie of vijf atleten. Wanneer vier atleten kans maken op een plaats bij de beste zes in het landenklassement, zal een team uitgezonden worden.

Ook voor het Mixed Relay-team wordt een top zes gevraagd. De drie snelste mannen en vrouwen op de korte cross in Roeselare mogen bijgevolg EK-ambities koesteren, al dan niet als reserveloper. Met pistetijden wordt dus geen rekening gehouden aangezien enkel de uitslag in Roeselare doorslaggevend is.

De selectiecommissie behoudt zich echter wel het recht om in een categorie geen enkele atleet uit te zenden wanneer de winnaar in Roeselare forfait geeft voor het EK. Het EK veldlopen vindt plaats op 8 december.

Meer info over het EK Veldlopen kan u hier terugvinden.