De AG Memorial Van Damme is voor onze Belgen de ultieme test met het oog op het WK in Doha. Enkele landgenoten zijn nog op zoek naar hun WK-limiet en krijgen daardoor een absolute buitenkans om zich te bewijzen. De kansen van de Belgen op een rijtje.

Waartoe is Thiam in staat in Diamond League-finale hoogspringen?

Nafi Thiam – Foto: Golazo

Nafi Thiam is met haar 2m02 nog steeds de tweede hoogspringster van het moment. Alleen Mariya Lasitskene doet met 2m06 voorlopig beter. De vraag rijst natuurlijk of Thiam zich in een pure hoogspringcompetitie ook zal kunnen bewijzen. Haar beste sprongen zette ze namelijk telkens neer tijdens een zevenkamp. Het thuispubliek kan haar hopelijk naar een mooie hoogte stuwen. Haar recent BR in het verspringen en knappe tijd op de hoge horden op het BK maakten alvast duidelijk dat Thiam absoluut in vorm is. Queen Nafi is zeker van het WK in de zevenkamp, het hoog- en verspringen.

Ultieme kans voor Milanov in straf gezelschap

Philip Milanov komt voorlopig welgeteld 27 centimeter tekort (limiet 65m00) om naar Doha af te zakken. Voorlopig maakt hij ook kans om gedelibereerd te worden op basis van zijn plaats op de ranglijst. Aan de concurrentie zal het vrijdag alvast niet liggen, aangezien met Fedrick Dacres en Daniel Stahl twee kleppers hun opwachting maken. Het duo ging het afgelopen jaar al meermaals voorbij 70 meter.

Sacoor heeft genoeg aan één honderdste, Borlées met steun van thuispubliek

Jonathan Sacoor krijgt op zijn 20ste alvast een buitenkans om zich te bewijzen in het gezelschap van de grote jongens. Onze wereldkampioen bij de junioren moet nog één honderdste sneller knallen dan zijn 45″31 om officieel zeker te zijn van het WK. Met grote kanonnen als Fred Kerley en Michael Norman aan de start kan Sacoor zich opmaken voor misschien wel zijn grootste individuele afspraak tot nu toe.

De nationale 400m kan rekenen op vier Belgen met de broers Kevin en Dylan BorléeJulien Watrin en Asamti Badji. Die laatste doet dienst als vervanger van de geblesseerde Jonathan Borlée. Voorlopig is Kevin met zijn 45″61 de op één na snelste Belg. Watrin kwam de afgelopen weken vooral in actie op de lage horden, maar moet zeker in staat zijn om onder 46 seconden te duiken. Onze landgenoten krijgen overigens mooi gezelschap in de zogeheten nationale reeks met onder meer Europees kampioen Matthew Hudson-Smith, maar ook Machel Cedenio en Isaac Makwala kruipen in de startblokken.

Smets op zoek naar die extra vijf centimeter

Fanny Smets moet nog vijf centimeter beter doen dan haar eigen nationaal record om rechtstreeks zeker te zijn van het WK in Doha. Met haar 4m51 staat ze voorlopig wel op de lijst om een uitnodiging te krijgen van de IAAF. Onze Belgische recordhoudster zal ongetwijfeld genieten van haar competitie waarin ze onder meer uitkomt tegen Sandi MorrisKaterina Stefanidi en Jennifer Suhr.

Obasuyi hoopt op knaltijd

Michael Obasuyi is één van de Belgen die met zijn PR van 13″54 zeker in de buurt van de WK-limiet komt. Het talent op de hoge horden moet nog acht honderdsten sneller gaan om zich te verzekeren van zijn eerste WK bij de senioren. Hij kan zich optrekken aan de deelname van enkele grote namen zoals Sergey Shubenkov, Orlando Ortega en Daniel Roberts. Op het BK van afgelopen weekend toonde de nationale recordhouder bij de junioren dat hij in vorm verkeert door naar 13″57 te snellen.

Frisse Debjani kan dubbelslag slaan

Ismael Debjani – Foto: Jeroen De Meyer

Ismael Debjani kwam vorige week zondag in Berlijn tot 3’36″26, amper 26 honderdsten boven de gevraagde chrono voor Doha. De Belgische recordhouder is echter fris nadat hij het merendeel van zijn zomerseizoen aan zich zag passeren door blessures. Vrijdag krijgt hij de uitgelezen kans om in de Diamond League-finale van de 1500m achteraan aan te klampen. Met de strijd tussen de broers Ingebrigtsen en Timothy Cheruiyot voorin zal het ongetwijfeld hard gaan. Het zou zomaar kunnen dat Debjani naast de limiet voor Doha ook de olympische limiet van 3’35″00 sloopt.

Eykens met ultieme limietpoging

Renée Eykens was vorige week in het Italiaanse Rovereto goed voor haar snelste tijd van het jaar met 2’01″82. Wil ze naar Doha afzakken, dan moet ze meer dan één seconde sneller gaan. De stevige limiet voor het WK bedraagt 2’00″60. Hopelijk maakt topfavoriete Ajee Wilson er een snelle koers van, aangezien het anders moeilijk zal worden voor onze landgenote om een topchrono neer te zetten.

Laus met een duik onder 52 seconden?

Camille Laus wist de afgelopen maanden nog niet onder 52 seconden te duiken op de baanronde. De tweede performer aller tijden in ons land heeft een SB van 52″27. Voor Doha wordt 51″80 gevraagd. De Amerikaanse dames Courtney Okolo en Shakima Wimbley zullen onze landgenote naar zo’n chrono proberen stuwen. Imke Vervaet en Manon Depuydt gaan tijdens de nationale 400m op zoek naar een PR. Beide dames lijken de geknipte personen om naar Doha af te zakken als leden van de Belgian Cheetahs.

Herhalen Couckuyt en Claes hun prestaties vanop het BK?

Paulien Couckuyt en Hanne Claes – Foto: Jimmy Cailly

Hanne Claes en Paulien Couckuyt waren de enige Belgen die zich op het BK AC van een internationaal kampioenschap verzekerden. Claes had de limiet voor Doha al op zak, maar wist zich ook rechtstreeks voor de Olympische Spelen in Tokio te plaatsen. Couckuyt verbaasde nogmaals door stevig onder de limiet te duiken. Voor de Spelen heeft de Europese beloftekampioene nog zes honderdsten nodig. Onder meer de Canadese Sage Watson en de Italiaanse Ayomide Folorunso zullen Claes en Couckuyt aan een sterke chrono proberen helpen.

Zagré op zoek naar tweede duik onder 13 seconden

Anne Zagré liep al een degelijk seizoen op de hoge horden bij de vrouwen. De Belgische recordhoudster (12″71) kon voorlopig één keer onder 13 seconden duiken en hoopt dat kunstje vrijdag te herhalen. Met wereldrecordhoudster Kendra Harrison en de revelatie van het seizoen, Danielle Williams, kan Zagré ongetwijfeld een gooi doen naar een SB.

Vliegt Vanderbemden in het zog van Lyles naar PR?

De 200m bij de mannen staat in het teken van dé coming man in de sprint, Noah Lyles. De Amerikaan, die een PR van 19″50 achter zijn naam heeft staan, beloofde al dat hij wil knallen. Een belofte die Robin Vanderbemden zal kunnen smaken, aangezien de Belgian Tornado voorlopig tevreden moet zijn met 20″60. Voor het WK wordt 20″36 gevraagd. Een stevige limiet voor de sprinter, wiens PR 20″43 bedraagt.

Revancheert Van de Velde zich voor EK junioren?

Tim Van de Velde krijgt op zijn 19de een mooie kans in de Diamond League-finale van de 3.000m steeple. De Belgische recordhouder bij de junioren met 8’33″80 heeft baat bij een iets tragere koers voorin, aangezien er slechts één man dit seizoen boven 8’20 liep. Voor het WK in Doha heeft de atleet, die op het EK voor junioren als topfavoriet de verwachtingen niet kon inlossen, 8’29″00 nodig.

Kan Maudens zich bewijzen in goed gezelschap? 

Hanne Maudens kon deze zomer al 6m47 noteren in het verspringen. Daarmee zal onze landgenote normaal gezien niet voorin te vinden zijn, aangezien topfavorieten Brittney Reese en Malaika Mihambo al voorbij zeven meter gingen. De meerkampster maakt aanspraak op een uitnodiging van de IAAF voor het WK op basis van haar PR in de zevenkamp van vorig jaar.

Hanne Maudens – Foto: Jimmy Cailly