Olivia Borlée stopt met atletiek, dat nieuws stuurde de 33-jarige atlete vandaag de wereld in. Het was al van 2017 geleden dat Borlée nog in competitie trad, maar toch valt het doek nu pas definitief over haar carrière. De gouden medaille die ze op de Olympische Spelen in Peking met de 4×100 meter-ploeg veroverde was zonder meer het absolute sportieve hoogtepunt uit haar carrière.

Olivia Borlée zette haar familienaam op de kaart. De specialiste van de 100 en de 200 meter kroonde zich meermaals tot nationale kampioene op deze nummers. Ook op het internationale toneel mocht ze vooral op de 200 meter zich verschillende keren meten met de absolute Europese- en wereldtop. Op het WK in 2009 behaalde Borlée de halve finales. In de daaropvolgende jaren nam Borlée nog aan drie Europese kampioenschappen deel, maar die individuele finale kwam er echter nooit. Op haar eerste individuele Olympische Spelen in 2016 bleef het bij de reeksen.

Toch kan de oudste van het gezin terugkijken op een meer dan glansrijke carrière. Borlée zorgde samen met onder andere Kim Gevaert, Hanna Mariën en Elodie Ouédraogo voor sportgeschiedenis door op de 4×100-meter meermaals met eremetaal naar huis te gaan. Op het WK in Osaka behaalde het kwartet een knappe bronzen medaille. Het leek een voorproefje voor wat ze een jaar later zouden verwezenlijken, namelijk olympisch goud. De tijd van 42″54 die hen aan die gouden medaille hielp is nu de naam van het modelabel waar Borlée samen met Ouédraogo hun tanden in hebben gezet en waar Borlée zich nu volledig op zal storten. Vorig jaar vertelde Borlée nog dat ze droomde om met de Belgian Cheetahs naar de Olympische Spelen in Tokio te mogen. Deze droom bergt ze nu definitief op.

“Vandaag sluit ik met veel emoties een belangrijk hoofdstuk van mijn leven af”, vertelde Borlée op haar eigen instagram. “De sport heeft me zoveel geleerd. Ik vertrek met kostbare bezittingen die ik voor de rest van mijn leven meeneem en met heel wat dromen die ik nog steeds wil verwezenlijken.” Ook voor haar vader, Jacques Borlée, die haar jarenlang gecoacht heeft, had Borlée lovende woorden. “Ik voel me zeer dankbaar voor deze ongelooflijke reis en ik wil mijn vader bedanken voor zijn harde werk, zijn idealisme, onze verstandhouding en alle dromen die we samen hebben verwezenlijkt.”