Jacques Borlée kan voor het eerst naar een internationaal kampioenschap trekken met vier van zijn kinderen, aangezien Olivia er naast haar drie boers ook weer bij is. De fiere papa gaf gisteren een korte persconferentie omtrent het EK in Amsterdam. Papa Borlée had niet al te veel te vertellen en liet vooral zijn kroost aan het woord.

Olivia Borlée is er voor het eerst sinds lang weer bij tijdens een individueel nummer op een kampioenschap op hoog niveau. Na haar knaltijd van 23”02 op de 200m, waarmee ze zich in laatste instantie verzekerde van een deelname in Amsterdam én ook voor de Olympische Spelen in Rio, kan de 30-jarige atlete opgelucht ademhalen.

“De afgelopen jaren waren zwaar. Zowel mentaal als fysiek. Gelukkig heb ik steeds kunnen rekenen op veel steun en op een geweldige omkadering. De dagen na het BK waren vooral dagen van veel emoties. Ik wil van deze week vooral genieten. Ik ga mijzelf geen verplichtingen opleggen. Het plezier op de piste, dat ik na al die jaren duidelijk terug heb gevonden, staat voorop. Uiteraard hoop ik wel in de buurt van mijn tijd te komen”, aldus Olivia Borlée.

Olivia Borlée - Foto: Tomas Sisk
Olivia Borlée – Foto: Tomas Sisk

“Het voelt een beetje vreemd aan om zo vroeg al te moeten lopen en waarschijnlijk later op de week niet meer in actie zal komen. Het is de eerste keer dat ik geen aflossingen kan lopen. Dat vind ik uiteraard jammer, maar het zij zo”, voegde ze toe.

Dylan Borlée - Foto: Tomas Sisk
Dylan Borlée – Foto: Tomas Sisk

Dylan Borlée toonde dit seizoen nog niet echt veel en kwam ook niet in de buurt van de limiet voor het EK in Amstedam, noch voor de Olympische Spelen. De 23-jarige atleet hoopt om zich tijdens de aflossingen toch nog te kunnen tonen. Al leek hij wel te beseffen dat hij zal moeten knokken voor zijn basisplaats bij de Belgian Tornado’s.

“Ik werkte een goede trainingsweek af in Valbonne ondanks mijn BK dat toch wel tegenviel. Ik moet aanvaarden dat ik er niet bij ben op de individuele 400m, maar ik trek me op aan het feit dat ik het goede gevoel terugvind op training. Hopelijk kan zich dat ook vertalen in goede wedstrijden”, vertelde de jongste van de deelnemende broers.

Kevin Borlée, die dit jaar al het sterkst presteerde, had minder goed nieuws te vertellen. Zijn deelname aan de individuele 400m is nog erg onzeker

“Na de Diamond League in Rome kreeg ik last aan mijn rechtervoet. De pijn verdween snel en ik kon weer normaal mijn trainingen afwerken. De laatste dagen van mijn stage in Valbonne kwam de pijn echter terug en heb ik me meteen laten behandelen met het oog op dit kampioenschap en het verdere verloop van de zomer. Normaal beslis ik woensdag of ik al dan niet aan de individuele 400m zal deelnemen. Die beslissing zal volgen na een korte trainingsprikkel. Op de 4x400m start ik gegarandeerd. Het euvel heeft me niet gehinderd bij het afwerken van mijn trainingen, want alles verloopt erg goed”, wist Kevin ons te vertellen.

Jonathan Borlée kende, net zoals jongere broer Dylan, een minder BK.

“Ik heb enkele moeilijke weken achter de rug, maar het hoofddoel blijven de Olympische Spelen. Hiervoor heb ik nog zes weken de tijd om een goede vorm te pakken te krijgen. Tijdens mijn trainingen heb ik steeds een goed gevoel. Het wordt nu vooral zaak om dat gevoel ook tijdens competitie terug te vinden”, aldus Jonathan.

Jacques Borlée begon zijn persconferentie trouwens met een vrolijke noot. Er werd gepolst naar zijn ambitie om het nationale voetbalelftal te coachen. Waarop hij meteen counterde: “voetbal geen sport, maar een spel”. De perszaal smulde van de humor van papa en coach Borlée.