Na afloop van de persconferentie van de broers Borlée waarin bleek dat Jonathan forfait moest geven voor het WK, was er ook heuglijk nieuws. Het eerste boek over de familie werd namelijk officieel voorgesteld. David Lehaire, journalist en atletiekspecialist voor de Waalse krant L’avenir, is de auteur van het 232 bladzijden tellende boek.

De familie Borlée staat al meer dan tien jaar garant voor absolute topprestaties. In eerste instantie met Olivia, die vorige week haar afscheid aankondigde en vrijdag gehuldigd wordt op de AG Memorial Van Damme, maar ook natuurlijk met de broers Kevin, Jonathan en Dylan. De kinderen van Jacques Borlée en Edith Demaertelare kleuren al jaren de Belgische en wereldwijde atletieksport en zijn samen goed voor een ongelooflijk palmares.

Tranen van geluk bij vader en dochter Borlée – Foto: Tomas Sisk

In het boek ‘De familie Borlée, samen naar de top’ gaat David Lehaire niet puur dieper in op de sportieve verwezenlijkingen van de meest succesvolle familie in de atletiekgeschiedenis. “De rode draad doorheen het boek vertrekt vanuit de vraag: Hoe is het mogelijk om als familie zo’n palmares bij elkaar te lopen? Vorig jaar heeft de familie de vraag gekregen of ze geïnteresseerd waren in een boek. Het doel was om in de buurt van de AG Memorial klaar te zijn en dat is zeker gelukt. Ik dacht in eerste instantie dat het te veel over atletiek zou gaan, maar na meerdere gesprekken kwam het menselijke aspect ook aan bod. Ik merkte dat ze vaak inpikten op wat er de vorige keren was gezegd geweest”, vertelt de journalist.

Lehaire twijfelde geen moment toen de uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts hem contacteerde om mee te werken aan het boek over de straffe familie.

“Ik heb meteen ja gezegd. Het was natuurlijk werken tegen de klok. Ik heb het ooit al eens gedaan over basketter, waardoor ik wist dat het mogelijk was, maar uiteraard twijfel je over de inhoud. Er is veel geschreven, gelezen, aangepast. Er was een groep waarin we communiceerden om alles vlot te laten lopen. Ik had al immens veel respect voor hen als atleten, maar ik moet toegeven dat mijn kijk op hun levens nog veranderd is. Eenmaal je in de inner circle zit, dan zie je pas hoe hecht de familie aan elkaar hangt. Daarom begrijp je pas waarom ze zo gelukkig, maar ook teleurgesteld zijn voor elkaar. Ze geven alles voor elkaar, om het even wanneer, of waar”, aldus Lehaire.

‘De familie Borlée, samen naar de top’ is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 24,99 euro.