De veelbesproken World Rankings zijn in voege getreden en gelden volgend jaar als belangrijkste kwalificatiemethode voor de Olympische Spelen in Tokio. Ook dit seizoen vallen er al heel wat punten te verdienen met oog op een olympische selectie, en zelfs het EK van vorig jaar wordt in rekening gebracht. Daarom zetten wij voor u op een rijtje hoe onze landgenoten ervoor staan in hun road to Tokyo.

Eerst nog even dit: op de marathon moeten Koen Naert en Bashir Abdi zich helemaal niets aantrekken van de ingewikkelde World Rankings. Voor de allerbeste atleten zijn er nog altijd verscherpte limieten die rechtstreeks toegang geven tot de Spelen, en daar hebben beide heren aan voldaan.

Voor de World Rankings tellen uiteraard straffe tijden, hoogtes of afstanden mee, maar in grote mate ook hoge noteringen op belangrijke wedstrijden. Een Belgische titel of een mooie uitslag in een Diamond League kan zomaar de doorslag geven. Alle namen in het vet gedrukt in onderstaande tekst zouden geplaatst zijn voor Tokio 2020 als de rankings vandaag zouden afsluiten. Niet onbelangrijk om te vermelden is dat we de uitgezuiverde rankings hanteerden, waarbij slechts drie atleten per land in rekening worden gebracht.

Manon Depuydt – Foto: Jimmy Cailly

Manon Depuydt is een misschien enigszins verrassende eerste Belgische naam in ons lijstje, maar als 53e van de 54 is zij er momenteel net bij op de 200 meter voor Tokio. Robin Vanderbemden komt als 58e nipt tekort.

Op de 400 meter is Kevin Borlée negende, mede dankzij zijn zilveren medaille in Berlijn vorige zomer. Die EK-punten vervallen in tegenstelling tot de resultaten van ‘gewone’ wedstrijden niet na één jaar en blijven tellen tot en met het volgende EK, dat pas na de Spelen plaatsvindt. Jonathan Borlée is zestiende en staat er eveneens uitstekend voor. Ook Jonathan Sacoor is er als 43e bij, terwijl Dylan Borlée voorlopig 8 punten tekort komt maar vooral niet bij de beste drie Belgen is. Bij de vrouwen staat Cynthia Bolingo als 23e ruim hoog genoeg, als 38e van de 46 is ook Camille Laus bij de voorlopige gelukkigen.

Eline Berings Foto: Jeroen De Meyer

Eline Berings prijkt op de elfde plaats op de 100m horden en kan voorlopig op beide oren slapen. Anne Zagré moet als 57e nog een tandje bijsteken. Op de 110m horden komt Michael Obasuyi als 59e nog behoorlijk tekort. Op de lage horden ziet het er goed uit voor Hanne Claes, die veertiende staat. Margo Van Puyvelde en Justien Grillet hebben als nummers 50 en 51 nog inhaalwerk voor de boeg.

Over naar het langere werk dan. Aaron Botterman is op de 800 meter 33e van de 47 voorlopig geplaatsten. Eliott Crestan is pas 63e. Bij de vrouwen doet Renée Eykens nog beter dan Botterman als 22e. Op de 1.500 meter neemt Ismael Debjani de vijftiende plaats in. Isaac Kimeli en Tarik Moukrime zijn er als 34e en 43e ook bij. Elise Vanderelst is er als 50e vrouw voorlopig niet bij.

Nina Lauwaert – Foto: Jeroen De Meyer

Op de 5.000 meter staan Robin Hendrix en Soufiane Bouchikhi er als 24e en 36e prima voor. Kimeli is door zijn diskwalificatie op het EK pas 59e, Louise Carton 68e. Bashir Abdi is knap twaalfde op de 10.000 meter, ook Bouchikhi is er als 23e een tweede keer bij. Simon Debognies is pas 74e. Op de marathon bij de vrouwen staat Nina Lauwaert als 55e van de 80 ruim hoog genoeg.

Claire Orcel – Foto: Yngwie Vanhoucke

Bram Ghuys is 44e in het hoogspringen, maar er zijn slechts 32 plaatsjes in de kampnummers. Claire Orcel is er als 28e wel bij. In het verspringen komt Hanne Maudens als 35e maar net tekort. In het polsstokspringen voldoet Arnaud Art als 27e, Ben Broeders schiet als 36e net tekort. Philip Milanov is de enige Belgische werper die hoog genoeg staat, en als nummer zestien is dat zelfs ruim hoog genoeg. Speerwerper Timothy Herman komt als 36e maar nipt tekort, in het hamerslingeren heeft Vanessa Sterckendries als 47e nog wat meer inhaalwerk voor de boeg.

Nafi Thiam prijkt op één in de zevenkamp en moet zich absoluut geen zorgen maken. Hanne Maudens is mooi zestiende. Noor Vidts is 36e terwijl er maar 24 plaatsjes zijn in de meerkamp, maar haar score van afgelopen weekend wordt pas woensdag in rekening gebracht. Ook Thomas Van der Plaetsen is er als 29e voorlopig niet bij.