Michael Obasuyi was op de Putbos Mémorial Leon Buyle één van de Belgen die uitpakte met een absolute topprestatie. De belofte van OEH verbeterde zichzelf op de 110m horden van 13″75 naar 13″54. Daardoor sprong Obasuyi van de derde naar de eerste plaats op de Europese ranking bij de beloften. Dankzij die knaltijd behoort het toptalent absoluut tot de medaillekandidaten voor het EK, dat binnen iets meer dan een maand in het Zweedse Gävle plaatsvindt.

Michael Obasuyi brak vorig jaar volledig door met twee BR’s en een vierde plaats op het WK voor junioren. De youngster haalde ook de halve finales van het EK in Berlijn. Het stond in de sterren geschreven dat de sterke hordeloper deze zomer een grote stap zou zetten, aangezien hij definitief is overgeschakeld naar de horden op seniorenhoogte. Dat bewees Obasuyi meteen door in zijn eerste wedstrijd ruim onder de EK-limiet te blijven. In de volgende wedstrijden vond hij nog niet het juiste ritme, tot hij afgelopen zaterdag in Oordegem op perfecte omstandigheden werd getrakteerd. Met 13″54, de derde prestatie aller tijden bij de beloften in ons land en vooral de beste Europese jaarprestatie in die categorie, maakt de 19-jarige hordeloper kans op Europees eremetaal in Zweden. Ook de WK-limiet (13″46) komt zo stilaan in het vizier, al gaf de atleet zelf al meermaals aan geen doel te maken van die chrono.

“Mijn prestatie toont aan dat ik opnieuw een stevige stap vooruit heb gezet. Ik heb het gevoel dat het zelfs nog een beetje sneller kan, maar dat hoeft er nu niet uit te komen. Het belangrijkste is dat ik in bloedvorm aan de start van het EK verschijn. Uiteraard trek ik met ambities naar Zweden, maar ik ga niet van filosofie veranderen. Op een kampioenschap moet je eerst de reeksen en halve finales overleven alvorens je kan spreken over de finale. Ik wil echter wél winnen hoor, dat durf ik openlijk zeggen. Ik heb die druk in een bepaalde mate nodig”, klinkt het bij de hordeloper.

“Trek me op aan vriendengroep die het goed doet”

Voor een ticket naar het WK in Doha heeft Obasuyi nog acht honderdsten nodig. Daar light hij echter absoluut niet van wakker, integendeel. De focus ligt volledig op het EK voor beloften, daarna kan Doha eventueel nog een doel worden.

“Ik kom inderdaad dichter, maar er is nog altijd geen sprake van Doha. Mijn focus is het EK voor beloften. Het WK vat ik op als bonus, waardoor ik er niet over hoef na te denken. Ik wil stap voor stap groeien. Past het WK in dat proces, dan neem ik dat graag mee. Ik ben blij met de progressie die ik maak, maar ik wil ook niet te snel gaan. Ik trek me overigens enorm op aan hoe mijn goede vrienden binnen de sport het doen. Onze vriendengroep, de harde kern (met onder meer Jonathan Sacoor, Daniel Segers, Jaan Bal en Kobe Vleminckx; red.), is goed op dreef. De limieten volgen elkaar aan sneltempo op en wie zijn limiet nog niet op zak heeft, kan daar de komende weken nog verandering in brengen. Het doet deugd om elkaar naar ongekende hoogtes stuwen”, aldus Obasuyi.