De aanhouder wint: Yomif Kejelcha heeft een WR in zijn bezit. In Boston in de Verenigde Staten deed de 21-jarige Ethiopiër een laatste poging om het WR van zijn landgenoot Samuel Tefera op de 1500m en van Hicham El Guerrouj op de mijl aan te vallen, mét succes deze keer. Op de 1500m, waar een officiële split was voorzien, strandde hij op 21 honderdsten van het WR. Op de mijl verpulverde hij echter het WR tot 3’47″01.

Ze zaten met de handen in het haar bij het Nike Oregon Project van Alberto Salazar. Yomif Kejelcha verkeerde namelijk in de vorm van zijn leven én was volgens zijn begeleiding de uitverkoren man om de records van de Marokkaan Hicham El Guerrouj van de tabellen te lopen. Het mocht echter nog niet zijn afgelopen winter, al was dat behoorlijk relatief, gezien het feit dat Kejelcha op één honderdste strandde van het WR op de mijl en op de 1500m ook één van de beste atleten aller tijden werd.

In Boston kreeg Kejelcha een herkansing voor beide records, die hij met beide handen wou grijpen. Dat bleek ook tijdens de race, aangezien hij na 809m passeerde in 1’52. Al had de Ethiopiër het gevoel dat het niet snel genoeg ging, waardoor hij de tweede haas passeerde en zelf op recordjacht ging. Een gewaagde zet dus, maar het pakte deze keer wél goed uit. Met nog 400m voor de boeg passeerde hij in 2’51, waardoor het WR in zicht leek. De vraag was natuurlijk of hij een dubbelslag zou slaan, door ook op de 1500m de snelste ooit te worden. Dat feestje ging helaas net niet door, maar met 3’31″25 is hij nu wel de derde performer aller tijden op die afstand in zaal. Het echte feest barstte 109 meter later los, aangezien Kejelcha een duizelingwekkende 3’47″01 noteerde, bijna anderhalve seconde beter dan El Guerrouj in 1997. De aanhouder wint dus toch, hoed af.

View this post on Instagram

3:47.01 NEW WORLD RECORD FOR @yomif_kejelcha

A post shared by RunnerSpace.com (@runnerspace) on


De Amerikaan Johnny Gregorek haalde eveneens een krachttoer uit. Gregorek dook onder 3’50 tijdens de mijl met 3’49″98, slechts negen honderdsten trager dan het nationaal record van Bernard Lagat. Gregorek is de zesde atleet ooit die onder 3’50 duikt op de mijl in zaal.