Het eerste officiële World Athletics Road Running Championship stelde niet teleur. In het Letse Riga ging op de Road Mile, één van de jongste disciplines waarbij een wereldrecord officieel erkend wordt, zowel het wereldrecord bij de mannen als bij de vrouwen voor de bijl. Bij de vrouwen kwam het verrassend niet van de hand van Faith Kipyegon. De wereldrecordhoudster op de piste moest in het slot plooien voor Diribe Welteji. Simon Debognies was de enige landgenoot op dit kampioenschap. Hij volbracht de halve marathon als 31e. 

Het pisteseizoen ligt definitief achter ons en voor het veldlopen is het nog net te vroeg op het jaar. Van een leegte is er echter geen sprake. Vandaag vond in Riga namelijk het eerste World Athletics Road Running Championship plaats met actie op de road mile, de 5 kilometer en de halve marathon. Op alle drie de afstanden prijkten verschillende ronkende namen op de startlijst. Simon Debognies was de enige afgevaardigde voor België. Hij zou voor de tweede maal in zijn carrière de halve marathon afwerken.

De atlete die de meeste adelbrieven kan voorleggen, is zonder twijfel Faith Kipyegon. De dubbele wereldkampioene en wereldrecordhoudster, waaronder dat op de mijl, maakte een uitstapje naar de weg voor de road mile. In haar eerste wedstrijd op asfalt, ging Kipyegon meteen op zoek naar een nieuw wereldrecord. De road mile is pas sinds vorige maand een discipline waaraan een officieel wereldrecord verbonden is waardoor de 4’27″97 van Nikki Hiltz een zeer haalbare kaart was voor Kipyegon.

De 29-jarige atlete legde er meteen stevig de pees op en een schifting werd doorgevoerd. Kipyegon had nog drie belagers waarmee ze moest afrekenen, waaronder Diribe Welteji. De Ethiopische kon in het slot nog een laatste cartouche uitspelen waardoor Kipyegon en co op enkele meters werden gezet. Niemand kwam nog terug waardoor Welteji een dubbelslag sloeg door de wereldtitel te grijpen in een nieuw wereldrecord van 4’20″98. Twee seconden later finishte Freweyni Hailu als tweede. Kipyegon deed er nog een seconde langer over om de derde podiumplaats te veroveren. Het is voor het eerst dit jaar dat Kipyegon een nederlaag krijgt toegediend.

Bij de mannen bedroeg het verschil tussen de nummer één en nummer vijf minder dan een seconde. Het was uiteindelijk de Amerikaan Hobbs Kessler die in deze thriller naar het goud sprintte. Met 3’56″13 verpulverde hij het wereldrecord van zijn landgenoot Samuel Prakel (4’01″21), de uiteindelijke nummer drie in deze race dankzij een dik persoonlijk record. De Britt Callum Elson wrong zich nog tussen het Amerikaans duo.

Photo: Adam Nurkiewicz / World Athletics

Simon Debognies trad voor het eerst in zijn carrière aan op een WK bij de senioren. Debognies begon uitstekend aan zijn halve marathon met een doorkomst aan de vijf kilometer in 14’33. Daarmee zat hij nog in het spoor van alle titelkandidaten. Met 28’46 aan de tien kilometer ging het nadien zelfs nog enkele procentjes sneller. Na een passage van 43’22 als 27e begon Debognies voor het eerst een heel klein beetje verval te vertonen, al had dat weinig effect op zijn positie. De atleet van het Runners’ lab Athletics Team finishte knap als 31e – en als tiende Europeaan – in een nieuw persoonlijk record van 1u01:48. Hij nipt daarmee vier seconden van zijn beste tijd ooit, neergezet tijdens zijn debuut in Gent. Op de Belgische ranking aller tijden wint hij er weliswaar geen plaatsen mee. Debognies blijft voorlopig zevende aller tijden. De winst in Riga ging naar Sabastian Kimaru Sawe in 59’10. In zijn spoor liepen zijn landgenoten Ebenyo en Mailu naar de plaatsen twee en drie. Jimmy Gressier werd knap vijfde in 59’46 en wordt daarmee de vijfde Europeaan ooit.

Foto: Jeroen De Meyer

Kenia kaapte bij de vrouwen eveneens alle podiumplaatsen weg. Peres Jepchirchir, de olympische kampioene op de marathon, graaide uiteindelijk de hoofdprijs mee door 1u07:25 op het tijdsbord te zetten. Haar landgenoten Kipkemboi en Amanang’Ole volgden binnen de tien seconden.

Op de 5 kilometer bij de vrouwen maakte Beatrice Chebet pas in de slotkilometer het verschil. Chebet liep de hele race in de voorste gelederen, maar pas in het laatste stuk kon ze afstand nemen van haar vijf concurrenten. Met 14’35, drie seconden onder haar PR, had ze op het einde nog vier seconden bonus op haar landgenote Lilian Kasait RengerukEjgayehu Taye liep een seconde later naar het brons. Hagos Gebrihwet was de enige die bij de mannen onder de 13 minuten kon duiken. Gebrihwet vocht lang een duel uit met zijn landgenoot Yomif Kejelcha, maar de tweede snelste atleet ooit op deze wegdiscipline moest toch het hoofd buigen. Hij kwam drie seconden later binnen in 13’02. Het brons ging naar Nicholas Kipkorir.