De slotdag van het EK indoor in Glasgow ging uiteraard gepaard met héél wat finales. Voor het thuispubliek werd het vooral uitkijken naar de 1500m bij de vrouwen, waarin Laura Muir op zoek ging naar haar ‘double-double’. Er waren echter meer hoogtepunten, maar daarover meer in onderstaand overzicht.

Tentoglou en Spanovic verwachte winnaars tijdens verspringfinales

De Griek Militiadis Tentoglou was dé favoriet in het verspringen bij de mannen. Tentoglou was echter op achtervolgen aangewezen nadat de Zweed Thobias Nilsson naar 8m17 sprong. Een PR voor Nilsson, die op die manier Tentoglou uit zijn kot lokte, mét succes. In de vijfde beurt zweefde de Griek namelijk naar een fenomenale 8m38, goed voor de beste wereldjaarprestatie en een Grieks record! Het brons was weggelegd voor de Serviër Strahinja Jovancevic, die met 8m03 eveneens een nationaal record neerzette.


Bij de vrouwen een gelijkaardig scenario met de Servische Ivana Spanovic als absolute topfavoriete. Spanovic werd echter uitgedaagd door de Wit-Russische Nastassia Mironchyk-Ivanova. Ivanova sprong naar een PR van 6m93 in haar eerste poging. Spanovic sprong regelmatig, maar telkens niet ver genoeg, tot ze net zoals bij de mannen in haar vijfde poging naar 6m99 sprong. Goed voor het goud én de beste wereldjaarprestatie. De Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk vervolledigde het podium met een sprong van 6m84.

Sidorova haalt het van Bradshaw in polsstokspringen, offday voor Stefanidi

Het polsstokspringen bij de vrouwen kon een pittige strijd worden tussen de Britse Holly Bradshaw, de Griekse Ekaterini Stefanidi en de onder een neutrale vlag uitkomende Anzhelika Sidorova. Stefanidi kende echter een off-day en zou slechts over 4m65 gaan, goed voor een gedeelde vierde plaats met de Zwitserse Angelica Moser. Nikoleta Kiriakopoulou, een landgenote van Stefanidi, ging ook over 4m65, maar had voor die hoogte minder pogingen nodig. Het brons ging dan toch naar Griekenland. De strijd om het goud werd er één tussen Bradshaw en Sidorova. Al kende die laatste een begenadigde dag, aangezien ze tot en met 4m85 foutloos bleef. Dat kon Bradshaw niet evenaren, aangezien de Britse niet hoger geraakte dan 4m75.

 

View this post on Instagram

 

A faultless performance from Anzhelika Sidorova secured tonight’s pole vault gold #Glasgow2019 #athletics #trackandfield #instasport

A post shared by European Athletics (@europeanathletics) on


Schwanitz opnieuw geklopt in kogelstoten

Christina Schwanitz was op papier de te kloppen vrouw in het kogelstoten. De Duitse zou zes stoten later echter opnieuw haar favorietenrol niet kunnen vervullen. De Bulgaarse Radoslava Mavrodieva deed namelijk in haar vijfde en voorlaatste poging één centimeter beter dan de 19m11 van Schwanitz. Wederom geen goud voor de Duitse, die op het EK outdoor in Berlijn ook naar de tweede plaats verwezen werd. De Poolse Paulina Guba, die in Berlijn zegevierde, was er in Glasgow niet bij. Het brons ging naar de Hongaarse Anita Marton, die ook net voorbij 19m00 geraakte.

Dubbel voor Muir, Ingebrigtsen botst op frisse Lewandowksi

Laura Muir en Jakob Ingebrigtsen hadden allebei hetzelfde doel voor ogen: na de 3.000m ook de 1500m op hun naam schrijven. Voor Muir zou dat een onuitgegeven ‘double double’ worden, voor Ingebrigtsen is haast alles onuitgegeven als 18-jarige. Muir zou echter wel in haar opzet slagen. De Schotse nam de de race meteen in handen en zou die positie niet afstaan. In de laatste 400m draaide de Engelse haar turbo aan. Met 4’05″92 zou ze het afgescheiden halen van de Poolse Sofia Ennaoui en de Ierse Ciara Mageean, die na respectievelijk 4’09″30 en 4’09″43 finishten.


Ingebrigtsen zou het niet zo makkelijk krijgen, aangezien de Pool Marcin Lewandowski uit was op revanche. De 18-jarige Noor hield op het EK in Berlijn een uit de achtergrond teruggekeerde Lewandowski af in de strijd om het goud. Beide heren mengden zich in het begin van de race niet in de debatten, tot Ingebrigtsen iets na halfweg naar voren trok. Het signaal voor zijn Poolse metgezel om ook op te schuiven. Met nog 400m te gaan ontplofte het voorin, al dook Lewandowski bij de bel voor de Noor. Ingebrigtsen kon aanhaken, maar niet meer verdapperen, waardoor hij geen dubbel realiseerde. Het supertalent is dan toch geen machine, gelukkig! De eindtijd van 3’42″85 was bijzaak voor de winnaar. De nummers één en twee kenden ooit al een gelijkaardig raceverloop op de IFAM Indoor in 2018, toen trok de Pool eveneens aan het langste eind. Ingebrigtsen had uiteraard wel al drie wedstrijden in de benen vooraleer hij aan de start van de finale kwam. Lewandowksi gaf zijn voorkeur aan de 1500m. De Spanjaard Jesus Gomez vervolledigde het podium.


Wie anders dan Lasitskene in het hoogspringen?

Mariya Lasitskene was de naam bij uitstek in het hoogspringen. De Russische atlete, die onder een neutrale vlag uitkomt, zou het meeste tegenstand moeten verwachten van de Oekraïnse Yuliya Levchenko en zo geschiedde. Samen met de Litouwse Airine Palsyte en de Oekraïnse  Kateryna Tabashnyk hielden beide dames gelijke tred tot en met 1m97. Palsyte zou het brons winnen, aangezien ze foutloos bleef tot die hoogte. Levchenko en Lasitskene gingen ondertussen over 1m99, waardoor de lat naar 2m01 ging. Alleen Lasitskene kon die hoogte overschrijden, goed voor de beste Europese jaarprestatie. Op 2m05 faalde de Europese kampioene drie keer. Al kon er na afloop zowaar een lachje af bij de quasi altijd nors kijkende Lasitskene.


de Arriba verdiende winnaar in 800m

Alvaro de Arriba toonde zich doorheen de reeksen en halve finales van de 800m uitermate sterk. De snelle Spanjaard bewees dat ook in de finale door in de laatste ronde op en over de Brit Jamie Webb te gaan. De Arriba haalde het in 1’46″83, voor Webb en de Ier Mark English. Opvallend, aangezien English werd opgevist, nadat hij zwaar gehinderd werd in de halve finales door een val van de Brit Guy Learmonth.


Jonge Babayev is maatje te sterk voor oude rot Evora

Het hinkstapspringen bij de mannen beloofde een open strijd te worden. De Portugese veteraan, Nelson Evora, zou de strijd aanbinden met youngsters zoals de Duitser Max Hess en Nazim Babayev uit Azerbeidzjan. Evora begon degelijk met 16m97, de youngsters hadden in de daarop volgende beurten niet meteen een antwoord klaar. Tot de vierde poging, waarin Babayev zijn duivels ontbond en naar een PR van 17m29 sprong. Evora had geen antwoord op de suprematie van Babayev, al verbeterde hij zich wel naar 17m11. Die afstand zou net volstaan voor het zilver, aangezien Hess in zijn vijfde poging het brons zou grijpen met 17m10. Geen indoortitel dus voor Evora, nadat hij afgelopen zomer wel kon vieren op het EK outdoor in Berlijn.