Ismael Debjani is gediskwalificeerd in de eerste ronde van de 1.500 meter op het EK in Glasgow. Hij was in 3’42″12 als tweede gefinisht in zijn reeks na de Noorse superster Jakob Ingebrigtsen. Team Belgium ging in beroep, maar de diskwalificatie bleef behouden.

Disqualification Rule 163.2 (b), valt in de uitslag te lezen achter de naam van Debjani. Dat is de regel die obstructie bestraft. Op de beelden is behoorlijk weinig te zien, maar onze landgenoot hinderde heel even de Brit Robbi Fitzgibbon. Het waren niet de Britten die een klacht neerlegden tegen het manoeuvre van Debjani, maar het was de VAR die eigenhandig ingreep. Team Belgium ging in beroep tegen de beslissing, maar zonder resultaat.

Debjani liep een sterke, attente wedstrijd. Op ruim 200 meter voor het einde versnelde hij, en alleen Jakob Ingebrigtsen ging er nog overheen. De tegenstand kwam niet meer in de buurt en de Carolo leek zich makkelijk voor de finale te hebben geplaatst, tot de diskwalificatie volgde.

Wij spraken met Debjani voor hij gediskwalificeerd was. Toen was hij uiteraard nog een gelukkig man.

Interview Ismael Debjani -EK indoor Glasgow – 1 maart 2019 from Atletieknieuws on Vimeo.