Renaud Lavillenie heeft zich definitief afgemeld voor het EK indoor. Een hamstringblessure speelt de wereldrecordhouder in het polsstokspringen in zaal te veel parten. Zijn Zweedse maatje Armand ‘Mondo’ Duplantis gaf eerder aan niet deel te nemen aan het EK in zaal, aangezien Duplantis het Amerikaanse universiteitscircuit afwerkt. Afgelopen nacht verbeterde de nog altijd maar 19-jarige Europese kampioen de beste wereldjaarprestatie naar 5m92.

Duplantis en Lavillenie zijn respectievelijk de nummers één en drie van het EK in Berlijn. Beide heren zullen er in Glasgow dus niet bij zijn. Eind januari leek er nog sprake van een eventuele deelname van de Fransman, aangezien hij toen nog sprak over een periode van drie weken om alsnog fit te geraken. Het heeft echter niet mogen zijn, want voorlopig slaagt Lavillenie er niet in om ook maar één sprong af te werken op training. Komende zondag staat de All Star Perche op de planning in het Franse Clermont-Ferrand, een wedstrijd georganiseerd door Lavillenie zelf. De 32-jarige atleet zal echter met pijn in het hart moeten toekijken. Gelukkig komt de Amerikaan Sam Kendricks wel in actie in Clermont-Ferrand. Kendricks zal er jacht proberen maken op de beste wereldjaarprestatie van Duplantis. Lavillenie denkt wél al vooruit. De ‘polsstokveteraan’ wil schitteren op het WK in Doha. Een gouden plak op een WK in open lucht ontbreekt namelijk op zijn palmares.

Duplantis nu al op eenzame hoogte?

In de stad Fayetteville sprong Duplantis afgelopen nacht naar die 5m92, goed voor een ‘collegiate record’ zoals ze het in de VS noemen. Ook de beste wereldjaarprestatie van Sam Kendricks, die in het Franse Rouen tot 5m90 kwam, ging zo voor de bijl. De 19-jarige atleet komt in universiteitscompetities uit voor LSU, of Louisiana State University. Komende zomer wil de Zweed voor eigen volk schitteren op het EK voor beloften in Gavle, om zich vervolgens voor te bereiden op zijn tweede WK outdoor ooit. In Londen werd het supertalent eerder tegenvallend negende, maar in Doha behoort Duplantis naar alle waarschijnlijkheid tot het kleine kransje superfavorieten.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FloTrack (@flotrack) on