De Ethiopiër Samuel Tefera heeft voor hét absolute hoogtepunt gezorgd tijdens de Müller Indoor Grand Prix in Birmingham. Tefera ging in de 1500m de strijd aan met zijn landgenoot Yomif Kejelcha én de klok, aangezien Kejelcha zijn ogen had gericht op het WR van Hicham El Guerrouj. El Guerrouj kwam in 1997 tot een tijd van 3’31″18. Kejelcha strandde vorige week in New York nog op één honderdste van het WR op de mijl, ook van El Guerrouj. In Birmingham kregen we een ander verhaal.

Twee hazen zouden Yomif Kejelcha naar het WR loodsen. Onze noorderbuur Bram Som moest de eerste 800m verzorgen en in de buurt van 1’52 doorkomen. Dat deed Som haast perfect, weliswaar met de hulp van de Australiër Jordan Williamsz, die tot en met 1000m ging in 2’21. Daarna was het aan Kejelcha zelf, met zijn jongere landgenoot Tefera in zijn spoor. Het duo zou de laatste 400m in ongeveer 56 seconden moeten afwerken en zo geschiedde. Al kon Tefera, die goede herinneringen heeft aan de piste in Birmingham aangezien hij er vorig jaar nog wereldkampioen in zaal werd, in de laatste 120m nog op en over Kejelcha gaan. De kleine bres tussen beide atleten was het verschil tussen het wereldrecord en één van de beste prestaties ooit.

Tefera bleef met 3’31″04 14 honderdsten onder de chrono van El Guerrouj uit 1997, maar de atleet bleef er in eerste instantie heel nuchter over, alsof hij het niet besefte. Kejelcha moest vrede nemen met een PR van 3’31″58, al was hij wel dé luxehaas bij uitstek voor Tefera na het wegvallen van de echte hazen. Twee keer net niet dus op een week tijd voor de atleet van het Nike Oregon Project. De Australiër Stewart McSweyn legde beslag op de derde stek in een nationaal record van 3’35″10. McSweyn was de enige atleet die het verschroeiende aanvangstempo durfde volgen.

Afgelopen zondag kon Tefera niet echt overtuigen in het Franse Liévin, aangezien hij toen tot ‘slechts’ 3’36″72 kwam. Tefera was vorige zomer dé topfavoriet op het WK voor junioren in het Finse Tampere, maar de Ethiopiër ging toen ten onder door de druk. Hij zou pas vijfde worden in een race waarin George Manangoi, de broer van Elijah Manangoi, victorie kon kraaien.

Muir imponeert met Brits record op de mijl

Laura Muir maakte van Birmingham een laatste test met het oog op haar deelname aan de 1500m en 3.000m. Muir verdedigt op beide disciplines haar Europese titel. In Birmingham maakte ze jacht op het Britse record op de mijl, aangezien dat nog niet in haar bezit was. Muir kon rekenen op één haas. Daarna moest de Schotse het werk zelf opknappen. Het werd een strijd tegen de klok, die goed afliep. Muir verpulverde met 4’18″75 het 31 jaar oude Britse record van Kirsty Wade (4’23″88). Ze doet ook beter dan de beste wereldjaarprestatie van de Duitse Konstanze Klosterhalfen, die vorige week 4’19″98 liet noteren in New York. Muir bezit alle Britse record in zaal van 1000m tot en met 5.000m, op uitzondering van de twee mijl, al wordt die afstand zelden gelopen.