In de Gentse Topsporthal kan u zondag terecht voor het nodige spektakel. Er wordt namelijk om de nationale indoortitels gestreden. Heel wat grote namen maken hun opwachting in de aanloop naar het EK indoor in Glasgow. Tot en met woensdag 20 februari kunnen onze landgenoten een gooi doen naar dat EK, waardoor het BK één van de laatste kansen wordt voor de atleten die naarstig op zoek zijn naar de limieten.

Sprint: officieuze selectierace aflossingsteams

Op de 60m maken onze landgenotes realistisch gezien geen kans op een deelname aan het EK in zaal, aangezien de limiet 7”26 bedraagt. Elise Mehuys en Rani Rosius waren afgelopen winter goed voor respectievelijk 7”40 en 7”43. Zij lijken op papier het meeste kans te maken op de titel. Bij de mannen zou Kobe Vleminckx geen problemen mogen ondervinden. De atleet van ACHL kwam op de IFAM tot 6”74, negen honderdsten trager dan de gevraagde 6”65 voor Glasgow. Vleminckx liet zelf uitschijnen dat hij in de buurt van 6”70 wil uitkomen.

De 400m wordt zowel bij de mannen als bij de vrouwen iets om naar uit te kijken. De vijf tickets voor Glasgow kunnen namelijk nog van eigenaar veranderen. Bij de vrouwen lijken de eerste vier plaatsen vast te liggen met  Camille LausHanne Claes, Cynthia Bolingo en Margo Van Puyvelde. Het vijfde ticket is voorlopig weggelegd voor Paulien Couckuyt, die in het voorprogramma van de IFAM Indoor vriend en vijand verbaasde door naar 54”57 te snellen. Op die IFAM Indoor won ze haar reeks, dus wie weet wat de atlete van AVKA zondag uit haar hoed kan toveren in mooi gezelschap.

Julien Watrin (in het rood ) – Foto: Yngwie Vanhoucke

Bij de mannen blijven Kevin en Dylan Borlée buiten schot. De kans is groot dat Kevin onder de gevraagde 46”73 voor het EK duikt, maar van echte individuele ambities is er geen sprake. Robin Vanderbemden en vooral Julien Watrin moeten aan de bak, aangezien Christian Iguacel en Sven Van den Bergh  voorlopig beter doen dan Watrin. De atleet van SER zou idealiter onder 48 seconden moeten duiken om kans te maken op het EK. Van de Bergh is de enige van de zes beste Belgen die zondag niet in actie komt, aangezien hij in de Verenigde Staten studeert.

U kan hier meer lezen over de ambities van de Cheetahs en Tornados.

Horden: duikt Berings in gezelschap van Talay onder 8 seconden?

Eline Berings behaalde op de IFAM Indoor de EK-limiet op de 60m horden. De Gentse atlete kan zich daardoor opmaken voor haar 25ste internationale kampioenschap ooit. Op het BK krijgt ze een wel heel bijzondere tegenstandster in de vorm van de Wit-Russische Alina Talay. Talay is een trainingsmaatje van Berings en was in het verleden al goed voor twee Europese titels in zaal én één titel outdoor. Haar PR van 7”85 mag er absoluut wezen. Hopelijk kan de 29-jarige hordeloopster onze landgenote naar een duik onder 8 seconden stuwen, wat bij Berings al van 2015 geleden is. Sarah Missinne kwam de afgelopen weken tot 8”28 en hoopt onder 8”20 te duiken. Ook Belgian Cheetah Justien Grillet maakt haar opwachting. Grillet keert terug na een achillespeesblessure. Het EK in Glasgow met de Cheetahs lijkt te vroeg te komen voor de atlete van VS.

Eline Berings – Foto: Yngwie Vanhoucke

De horden bij de mannen mogen gerust onthoofd genoemd worden. De beste performer van het jaar Michael Obasuyi komt niet aan de start. Obasuyi zou in eerste instantie aan de start komen op de IAAF World Indoor Tour Meeting in Birmingham, maar moet verstek geven door een opspelende hamstring. Op de IFAM Indoor kwam het rastalent slechts vier honderdsten tekort voor Glasgow. Dylan Caty voert met 7”87 de startlijst aan. Denis Hanjoul moet slechts één honderdste toegeven op Caty, maar de atleet van DCLA ondervindt last aan de knie en komt daardoor niet topfit aan de start.

Springnummers: Broeders en Ghuys richting Glasgow?

Ben Broeders kon op de IFAM Indoor naar 5m50 springen, daarmee kon de polsstokspringer al bij al leven. Zondag moet hij zijn PR van 5m65 evenaren om naar Glasgow te mogen. Een op papier duidelijke opdracht dus. Zijn trainingsmakkers Frederik Ausloos en Thomas Van Nuffelen kunnen er een clean sweep van maken voor DCLA. Bij de vrouwen stevent het af op een strijd tussen nationaal recordhoudster Aurélie De Ryck en Mélanie Vissers. Vissers wil overigens maar al te graag het nationale belofterecord (4m28) van De Ryck afsnoepen.

Ben Broeders – Foto: Yngwie Vanhoucke

In het hoogspringen doet Bram Ghuys opnieuw een poging om zich te verzekeren van Glasgow. Ghuys moet met zijn seizoensbeste van 2m22 nog vier centimeter beter doen om naar Schotland te mogen trekken. Bij de vrouwen kruisen Claire Orcel en Zita Goossens de degens. Orcel kwam nog maar weing in actie afgelopen winter en lijkt dus geen EK-ambities te hebben. Daarvoor is 1m90 vereist. In het verspringen is er met meerkampster Hanne Maudens één uitgesproken favoriete. Bij de mannen vervult Corentin Campenener die rol.

Halve fond: Botterman en Moukrime met ultieme limietpoging?

Aaron Botterman – Foto: Yngwie Vanhoucke

De 800m bij de mannen kan rekenen op een mooi deelnemersveld, onder aanvoering van Aaron Botterman. Botterman kwam op de IFAM Indoor tot 1’48”16, voor Glasgow is 1’47”64 nodig. De vraag rijst of de De Pintenaar solo een gooi wil doen naar het EK, wat absoluut geen sinecure is. Al moet Botterman uiteraard opletten voor de snelle benen van Aurèle Vandeputte, afgelopen weekend nog goed voor twee stevige prestaties met 1’49”35 en 1’50”01. De strijd om de derde plaats ligt volledig open. Belofte Pieter Sisk kan de beste adelbrieven voorleggen, maar Quentin Kébron en Arthur Bruyneel mogen geenszins onderschat worden. Camille Muls is dan weer de absolute topfavoriete bij de vrouwen, aangezien ze als enige onder 2’10 dook afgelopen winter. Renée Eykens komt morgen in actie in Birmingham om een gooi te doen naar de EK-limiet en is er dus niet bij op het BK.

Tarik Moukrime kwam tijdens zijn eerste 1500m héél dicht bij de EK-limiet van 3’41”89. Met 3’41”90 blijft hij echter op zijn honger zitten. Vorige week kreeg Moukrime nog af te rekenen met ziektekiemen, waardoor het verre van een gemakkelijke opdracht wordt voor de atleet van RESC. Ali Hamdi moet voor het nodige weerwerk zorgen. Mathilde Deswaef is de favoriete bij de vrouwen.

Kogelstoten: Milanov in actie

Philip Milanov waagt zich zondag nogmaals aan een kogelstootcompetitie. Milanov kwam in 2019 al tot 18m26 en hoopt zich uiteraard te verbeteren. Matthias Quintelier noteerde 17m42 deze winter en moet dus op een superdag hopen. Jolien Boumwko is de grootste kanshebber bij de vrouwen.

De volledige deelnemerslijst kan u hier raadplegen.