De Belgian Cheetahs zijn geselecteerd voor het EK indoor in Glasgow begin maart. Wie mag hopen op een selectie en wat zijn de ambities in Schotland? U leest het hier. Morgen zijn de Belgian Tornados aan de beurt.

Wie komt in aanmerking?

Camille Laus en Hanne Claes zijn absolute zekerheden. Ook Cynthia Bolingo en Margo Van Puyvelde lijken zowel op basis van hun prestaties de afgelopen weken als op basis van hun intrinsieke kwaliteiten niet naast een selectie te kunnen grijpen. En toch kijken ze maar beter uit op het BK zondag, want in principe selecteert de KBAB dit jaar voor het eerst zuiver op basis van gelopen chrono’s tijdens het indoorseizoen.

Justien Grillet – Foto: Jeroen De Meyer

De Cheetahs gaan met vijf naar Glasgow, en die vijfde plaats wordt op de nationale ranking momenteel bezet door Paulien Couckuyt. Indien er alsnog rekening gehouden wordt met ervaring, komt ook Justien Grillet in aanmerking. Zij liep afgelopen zomer nog de EK-finale, maar liep daarna een zware blessure op. “Twee maanden geleden had ik nooit verwacht om hier mee te doen, maar de revalidatie gaat vlotter dan verwacht”, zei ze op de IFAM. “Sinds twee weken ben ik weer echt aan het trainen. Veel mensen vragen mij of Glasgow toch nog haalbaar is. Mijn hoofd wil wel, maar ik weet niet of mijn niveau binnen drie weken al voldoende is. Het moet fair gespeeld worden. Als er anderen beter zijn, moeten die gaan.”

De plaatsen zes, zeven en acht op de Belgische ranking worden momenteel bezet door Liefde Schoemaker, Lucie Ferauge en Elise Lasser. Het BK wordt doorslaggevend.

Wat zegt de coach?

“Als het van mij afhing, zou ervaring een grote rol spelen in de selectie voor Glasgow”, spreekt bondscoach Carole Bam duidelijke taal. “Bij aflossingen moet je een hecht team vormen. Maar de bond wil chrono’s zien.” Bam heeft al nagedacht over wie ze nog wil meenemen, naast het viertal Laus-Claes-Bolingo-Van Puyvelde. “Tot nu toe dacht ik vooral aan Elise Lasser en Lucie Ferauge, maar nu mengt ook Paulien Couckuyt zich in de debatten. Ze maakt een grote kans.”

Hoe dan ook is het de bedoeling om in de loop van de komende maanden de vaste groep uit te breiden. “Ik ben speciaal vier uur vroeger naar de IFAM vertrokken om talenten te spotten. Onze huidige ploeg is te krap. Op het WK Relays in Japan moeten we in mei zowel de 4x400m bij de vrouwen als de gemengde wedstrijd afwerken. Het zou makkelijker zijn als ik over zes of zeven sterke atletes beschikte.

Wat zijn de ambities?

“Op het WK Relays begin mei moeten we echt top zijn”, zegt de bondscoach. “Dus zou het mooi zijn om op het EK in Glasgow al eens te tonen dat we in vorm zijn. Wij gaan niet naar Schotland om erbij te zijn. Waarom niet op het podium mikken?”

Foto: Jeroen De Meyer

Bij Hanne Claes een gelijkaardig verhaal. “Ik sta een stuk sterker dan vorig jaar. Maar we zijn nog altijd in de opbouw en hebben nog niet veel specifieke trainingen gedaan. Tegen het EK in Glasgow zal ik er wel staan, maar de eerste echte piek is pas voorzien voor het WK Relays in mei. Als ik mij individueel kwalificeer voor Glasgow, weet ik nog niet of ik zal meedoen. Indoor spreekt me individueel niet echt aan, de aflossing gaat voor. Ik denk dat we met de Cheetahs vol voor een medaille moeten gaan.”

Camille Laus tot slot, die de afgelopen weken het Belgisch record op de 400 meter benaderde, heeft eveneens haar zinnen gezet op de 4×400 meter in Glasgow. “Ook individueel zit ik dicht bij de limiet, maar het is niet erg als ik die niet haal. Dat ik zo goed in vorm ben, is vooral goed nieuws met het oog op de aflossing. Deze winter gaat die voor.”