De Belgian Tornados zijn geselecteerd voor het EK indoor in Glasgow begin maart. Wie mag hopen op een selectie en wat zijn de ambities in Schotland? U leest het hier.

Wie komt in aanmerking?

Laat ons beginnen met het slechte nieuws. Beide Jonathans, Borlée en Sacoor, lieten de afgelopen maanden duidelijk verstaan indoor niet in actie te komen. Jonathan Borlée had na het outdoorseizoen behoefte aan een lange pauze, en slaapt bovendien nog altijd weinig met dank aan dochtertje Ambre. Jonathan Sacoor verblijft in Amerika voor zijn studies en maakt de oversteek niet. De Belgische ploeg is dus per definitie verzwakt.

Kevin en Dylan Borlée zijn de enige zekerheden in het vijftal voor Glasgow. De derde plaats op de nationale ranking wordt momenteel bezet door Christian Iguacel. Ook hij staat er dus goed voor. Sven Van den Bergh, die ons bevestigde kandidaat te zijn ondanks zijn huidige verblijf in Amerika, deelt de vierde plaats met Robin Vanderbemden. Die laatste liep op de IFAM een contractuur aan de hamstrings op en is onzeker voor het BK, maar niet voor het EK.

Julien Watrin is pas zesde op de nationale ranking. Hij moet dus vol aan de bak op het BK. “Ik heb eigenlijk geen zin om weer de 400 meter te lopen, en was van plan om de 200m te doen. Maar het EK wil ik niet missen”, blikt Watrin vooruit richting BK. Op plaatsen zeven en acht staan Asamti Badji en Dylan Owusu.

Wat zegt de coach?

“Ik wil in Glasgow met Robin Vanderbemden en Julien Watrin lopen”, sprak Jacques Borlée onlangs duidelijke taal in Le Soir. Vanderbemden en Watrin mochten in Berlijn afgelopen zomer niet aantreden in de EK-finale, maar dwongen in de reeksen wel vlotjes de kwalificatie af. Borlée beschouwt ze als volwaardige leden van zijn team en is minder bezig met de chrono’s van het huidige winterseizoen.

“Glasgow is een eerste kans in 2019 om te laten zien dat we er staan”, meent de bondscoach. Maar later op het seizoen volgen doelen die misschien nog net dat tikkeltje belangrijker zijn. Op de World Relays in mei worden tickets voor het WK in Doha uitgedeeld. “Misschien is het wel een goed idee om daar zowel bij de mannen, de vrouwen als in de gemengde wedstrijd alles op de reeksen te zetten in plaats van de finale”, komt Borlée zoals altijd met een plan. Een finaleplaats in Japan geeft recht op een ticket naar Qatar.

Wat zijn de ambities?

“We zijn het aan onszelf verplicht om in Glasgow voor niets minder dan goud te gaan”, stelt Julien Watrin. De Tornados zijn dus, ondanks de afzegging van beide Jonathans, brandend ambitieus. “Een Europese indoortitel zou een geweldige boost opleveren om mee aan het zomerseizoen te beginnen.”

Dylan Borlée was de afgelopen weken op de sukkel met zijn rug. “Ik heb een antibioticakuur gevolgd, en dat kost krachten. Toch was mijn opener in Liévin degelijk.” Hij liep er naar 47”58. Broer Kevin klokte bij diezelfde gelegenheid 46”97 en blaakt van het vertrouwen. “Mijn gevoel zit heel goed. Op het BK kan het nog een pak sneller. Nochtans heb ik nog minder indoortrainingen afgewerkt dan andere jaren”, besluit de zilveren medaillewinnaar van het EK in Berlijn.