Nina Lauwaert en Isaac Kimeli zijn op hun honger blijven zitten in het Schotse Sterling. Lauwaert woog met een 16de en voorlaatste plaats nog te licht in een sterk gestoffeerd internationaal veld, voor vice-Europees veldloopkampioen Isaac Kimeli bleef het bij een 11de plaats.

Edinburgh is niet langer het decor voor de jaarlijkse veldloopafspraak tussen Groot-Brittannië, Europa en de Verenigde Staten. Dit jaar kregen de deelnemers een heuvelig golfparcours in Sterling voor de voeten geschoven en ondanks de kurkdroge omstandigheden trakteerden de mannen op een uitermate spannende wedstrijd.

Nina Lauwaert – Foto: Jeroen De Meyer

Bij de vrouwen kon de nummer zes van het jongste EK veldlopen, de Duitse Elena Burkard, dankzij een sterk slotoffensief de zege naar zich toe trekken. Net als op het EK in Tilburg had ze een aantal tellen voorsprong op de Britse Charlotte Arter, met de Deense Anna Emilie Møller stond de Europese beloftekampioene ook op het podium. Voor Nina Lauwaert werd het zoals verwacht een strijd in de achterhoede. Na een stevige trainingsweek en een virale infectie op de luchtwegen kon ze als 16de van 17 deelneemsters de laatste plek nog net vermijden. Volgende week is de CrossCup-manche in Hannuit aan de beurt.

Bij de heren werd Isaac Kimeli wel voorin verwacht, al mogen we niet vergeten dat de zilverenmedaillewinnaar uit Tilburg nog maar 24 jaar jong is. Net voor de jaarwisseling ging hij net als de Duitse Burkard met de zege lopen op de Silvesterlauf in Trier, maar strijden om winst zat er vandaag niet in. De atleet van Sport Vlaanderen schoof na een langzame openingsfase mee met de ruime kopgroep, maar leek halfweg wedstrijd al flink op zijn tanden te bijten. Wellicht zat de lange rustperiode na het EK en een recente verkoudheid daar voor iets tussen. Met nog twee kleine rondes voor de boeg werd voorin onder impuls van de Amerikaan Hillary Bor het tempo nogmaals opgedreven, Kimeli kon zijn wagonnetje niet meer aanhaken en zakte weg naar een finale 11de plaats. Bor week in de eindfase nog even verkeerdelijk van het parcours af, maar in een prangende eindsprint toonde hij zich toch de sterkste. Met de Zweed Napoleon Solomon en de Spanjaard Adel Mechaal kleurde het podium opnieuw overwegend Europees. Enkel in de mixed relays kon het Europese team iets in de weg worden gelegd, de Britten onder leiding van lokale ster Laura Muir toonden zich een maatje te groot.