In een grote tent in het Duitse Merzig heeft Ben Broeders dit weekend zijn seizoen geopend. De polsstokspringer begon met 5m41 aan 2019, goed voor een vijfde plaats. Hij deed zijn relaas bij de VAL.

Merzig, in de Duitse deelstaat Saarland, staat garant voor sfeer. Maar Ben Broeders/DCLA liep er vorig jaar wel een voetblessure op. Op dat vlak kende hij dit jaar geen problemen. “Het was genieten, en het resultaat valt mee. Om te openen en met korte aanloop is 5m41 oké, en mijn voet zwol deze keer niet op tot het formaat van een olifantenpoot”, aldus Ben. De winst ging naar de Duitser Bo Kanda Lita Baehre, Bens trainingsmaatje Frederik Ausloos/DCLA wipte over 5m01.

De Europese beloftekampioen van 2017 kon dus leven met zijn prestatie, maar er zijn nog werkpunten. “Technisch ben ik een beetje hervallen in het patroon waar ik nu net vanaf probeer te geraken. Dat is het enige waar ik wat teleurgesteld over ben. Ik duw de stok er te veel gewoon in, in plaats van hem te begeleiden. Dat moet beter volgende keer, en dan ga ik ook meer hoogte uit de stokken kunnen halen. Lukt dat, dan ben ik vertrokken.”

Op de indoorplanning van Ben staan nog drie wedstrijden, mogelijks wordt daar op 2 februari nog een vierde aan toegevoegd. Staan al vast: Zoetermeer (26/1), IFAM (9/2) en BK (17/2).

Na een minder zomerseizoen, met onder meer een vroege exit op het EK in Berlijn, denkt de polsstokspringer aan het EK indoor in Glasgow, waarvoor de limiet op 5m65 staat. Maar het is daarom geen must. “Het belangrijkste is weer deftig springen, zodat ik komende zomer in grote meetings binnengeraak. Want met mijn palmares van vorige zomer gaat dat niet lukken. Daarnaast lijkt het EK indoor halen mij zeker mogelijk. Het goeie gevoel is terug, ik moet gewoon nog de juiste dingen doen in wedstrijd.”