Aanstaande zondag staat voor de veldlopers met internationale ambities een eerste echte belangrijke afspraak op de agenda: de selectiecross voor het EK. Deze wordt zoals gewoonlijk betwist tijdens de Structabo CrossCup-manche in Roeselare. Eén ding is zeker, er zal op het scherpst van de snede gestreden worden om dat felbegeerde EK-ticket in de wacht te slepen. De voorbeschouwing van de junioren en beloften passeerde al de revue, waardoor ons enkel de kansen van de senioren nog rest.

Truyers start in poleposition

Wie strijkt bij de vrouwen een felbegeerd EK-ticket in de wacht? Op papier lijkt onze Belgische veldloopkampioene Imana Truyers alvast de grootste kanshebber. In Gent mocht ze dankzij een sterke collectieve prestatie het hoogste schavotje op, maar in Mol stond ze er alleen voor. Ze bewees ook daar dat zij op eigen kracht de concurrentie kan aftroeven. Vorig jaar toonde Truyers  al dat het parcours in Roeselare haar ligt door als eerste te finishen. Dat de omloop iets langer is dan in Mol zal haar ook geen windeieren leggen. Ook Hanna Vandenbussche zal hier niet rouwig om zijn en wil maar wat graag een vierde keer haar land verdedigen op een EK veldlopen. In Mol zag het er lang naar uit dat Vandenbussche de andere Belgen te sterk af zou zijn, maar op het einde moest de marathonloopster haar wedstrijdtactiek toch bekopen en Truyers en Sofie Van Accom voor laten gaan. Die laatste wordt eveneens ergens bovenaan de uitslag verwacht. Van Accom gaf echter al eerder aan dat ze het wel ziet zitten om deel te nemen aan de Mixed Relays en lijkt met haar pistetijd op de 1500m al zeker te zijn van een plek in de ploeg.

“De vorige CC-manche was een eerste echte waardemeter om te kijken waar iedereen al staat. Het parcours was echter helemaal anders dan in Roeselare waardoor het moeilijk te vergelijken is. We zijn met een zevental dames aan elkaar gewaagd, maar in mijn ogen zijn er drie à vier atleten die echt kans maken. Er zullen veel factoren mee de uitslag bepalen zoals de temperaturen, de zwaarte van het parcours, de vorm van de dag… De omloop is langer dan in Mol en dat speelt in mijn voordeel. In Mol heb ik gegokt en een beetje verloren. Wat mijn tactiek zondag wordt weet ik nog niet. Misschien gok ik wel opnieuw in de hoop dat het deze keer beter uitdraait, dat zien we nog wel”, aldus Hanna Vandenbussche.

Foto: Peter Wagemans

Wie er de vorige CrossCup-manche niet bij was, maar ook kans maakt op een uitstapje naar Tilburg is Nina Lauwaert. Vorig jaar viel Lauwaert nog net uit de boot, maar dit jaar lijkt ze beter dan ooit en zou ze het de anderen wel eens heel moeilijk kunnen maken. De atlete van ROBA heeft er net een goede stage opzitten in Tenerife en zal gebrand zijn op een goede prestatie. Als er een ploeg wordt afgevaardigd mag ook Hanne Verbruggen hopen op een EK-deelname. Het zal echter van belang zijn dat de dames op een zakdoek van elkaar finishen om de KBAB ervan te overtuigen dat een team daar thuishoort.

“Ik heb er een goede stage opzitten in Tenerife en heel wat kilometers en hoogtemeters kunnen afwerken. Ook de snelheid werd aangescherpt en in vergelijking met een vorig jaar zijn mijn tijden op training een pak sneller. In Roeselare wil ik fris aan de start te verschijnen, want het is wel degelijk de bedoeling mij te kwalificeren voor het EK. Mijn echte piek bewaar ik voor daar. Het zou voor mij een eerste ervaring zijn op een internationaal kampioenschap en ik kijk er heel hard naar uit om hopelijk mijn land te mogen verdedigen. In Roeselare zal voor elke plek en seconde gestreden worden. Ik denk dat we met een aantal sterke dames zitten en dat we ons gerust mogen laten zien daar in Tilburg”, vertelde Nina Lauwaert.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]
Hanna Vandenbussche – Foto: Jeroen De Meyer

Resultaten Samorin 2017

Imana Truyers 44ste

Hanna Vandenbussche 61ste

[/box]

Kimeli opnieuw baas na gemist EK en meteen aanvoerder van een seniorenploeg?

Foto: Jeroen De Meyer

Als er één iemand gebrand zal zijn op een EK-selectie, dan is het Isaac Kimeli wel. Twee jaar geleden mocht Kimeli nog bij de beloften het goud in ontvangst nemen, maar vorig jaar werd de OEH-atleet niet geselecteerd. De goede vorm lijkt alleszins van de partij waardoor hij in Roeselare wellicht goed voor de dag zal komen. Dame Tasama en Lander Tijtgat, tweede en derde in Mol, bewezen de voorbije twee manches al dat ook zij in uitstekende doen verkeren. Voor Tasama staat er een eerste optreden in de Belgische kleuren op het spel, dus de motivatie om goed te presteren zal ongetwijfeld extra groot zijn. Zonder ongelukken lijken ook zij al zeker van een EK-deelname, al moet een wedstrijd altijd eerst gelopen worden. De grootste kapers op de kust lijken Robin Hendrix, Dries Basemans, Michael Somers en Jeroen D’hoedt. Hendrix en Basemans legden bij de senioren in Mol beslag op de dichtste ereplaatsen waardoor ook zij zeker niet kansloos zijn om een eventuele ploeg te mogen versterken.

“Ik hoop dat de weergoden mij gunstig gezind zullen zijn en voor een hard en droog parcours zullen zorgen”, vertelde Hendrix. “We zitten met een zeer sterke lichting veldlopers dit jaar, dus een volledig team afvaardigen naar Tilburg lijkt mij een must. Atleten zoals Isaac Kimeli en Dame Tasama zullen daar zeker deel van uitmaken. Ik geef mijzelf ook een goede kans op een plaats in de ploeg. Wordt er geen ploeg gestuurd, dan wordt het een pak moeilijker voor mij.”

Wat Michael Somers momenteel in zijn mars heeft is moeilijk inschatten. De atleet van Lyra trok enkele maanden geleden naar de VS waar hij de voorbije weken wel al zijn goede vorm etaleerde op de Amerikaanse crossen. Vorig jaar verbaasde hij vriend en vijand door als tweede te finishen waardoor hij dit jaar ongetwijfeld met veel vertrouwen aan de start zal staan. Jeroen D’hoedt hoopt vooral om een plek in de Mixed Relays-ploeg te bemachtigen, maar kon deze zomer geen verbluffende zomertijden voorleggen waardoor hij zijn superieure techniek in het veld zal moeten bovenhalen om de KBAB te overtuigen. Nog een outsider voor selectie is Yannick Michiels die eerder ook al EK-ambities uitsprak. De oriëntatieloper kwam nog niet in actie op de lange cross, maar mocht voor eigen publiek wel als derde het podium op in Mol.

“Naast de Nationals, die vorige week plaatsvonden, is het EK zowat het hoofddoel deze winter. Na heel wat reizen en twee crossen in evenveel weken wordt het afwachten hoe goed mijn lichaam zondag gerecupereerd is. Ik geloof alleszins in mijn kansen om mij bij de seniorenploeg te scharen, net zoals ik vorig jaar in mijn beloftenselectie geloofde. Mijn voorbereiding was wel lichtjes anders waardoor het moeilijk voorspellen wordt waar ik zondag kan uitkomen. Vorig jaar liep ik op een modderig parcours zeker niet slecht, maar toch hoop ik vooral op een snelle omloop. In de VS is een snelle start belangrijk om jezelf te handhaven waardoor de nadruk in mijn trainingen deels op snelheid lag”, aldus Somers.

Met zoveel kwaliteit in de rangen lijkt het ondenkbaar dat er geen ploeg uitgestuurd zal worden naar Tilburg. De vraag luidt eerder wie een plaats in die ploeg krijgt. Het wordt ongetwijfeld een boeiende uitputtingsslag!

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]
Lander Tijtgat – Foto: Jeroen De Meyer

Resultaten Samorin 2017

Soufiane Bouchikhi 5de

Lander Tijtgat 13de

[/box]