Eliott Crestan was vorig weekend te zien tijdens de Structabo CrossCup Relays in Gent. Crestan, afgelopen zomer goed voor de een bronzen plak op het WK voor junioren op de 800m, gaf de stok als vierde door bij de grote jongens. Daarmee was de atleet van SMAC meer dan tevreden. Het was echter één van de zeldzame optredens in het veld van het toptalent op de dubbele baanronde.

Eliott Crestan is de grote hoop voor ons land om op termijn terug een 800m-specialist te hebben die onder 1’45 duikt. Afgelopen zomer toonde de 19-jarige atleet zijn klasse door op de IFAM Outdoor het BR bij de junioren scherper stellen, om vervolgens op het WK in het Finse Tampere een bronzen plak binnen te rijven. In de halve finales op dat EK dook hij als eerste Belgische junior ooit onder 1’47 met 1’46″84, goed voor de beste Belgische jaarprestatie. Op het EK in Berlijn deed Crestan de nodige ervaring op. Die deelname leverde hem ook een ticket op voor de Memorial Van Damme, waarin hij tussen de absolute wereldtop van start mocht gaan. Ook op de 400m en 1500m verbeterde de atleet zich gevoelig.

Eliott Crestan tijdens de WK-finale bij de junioren. De Algerijnse atleet zou later gediskwalificeerd worden – Foto: Tomas Sisk

“Qua zomer was het schitterend. Ik heb op alle vlakken stappen gezet en heb enkele zeer mooie dingen meegemaakt. Het heeft enorm motiverend gewerkt met het oog op wat de komende jaren zal volgen”, aldus Crestan.

Op de Structabo CrossCup Relays deed Crestan een duit in het zakje van zijn club SMAC door als startloper te fungeren. De atleet, die eigenlijk nog bij de junioren mocht starten, leverde een sterke prestatie af. Dat betekent echter niet dat we hem vaak ik het veld in actie zullen zien.

“Het veldlopen doe ik voornamelijk om me te amuseren. Ik zal aan enkele sprintcrossen deelnemen. De enige lange cross op mijn agenda is die van mijn club. Voor de rest ga ik me niet wagen aan het in de modder ploeteren. Daar zijn andere leeftijdsgenoten een stuk beter in. Ik heb nooit gedacht om eventueel deel te nemen aan de selectieveldloop met het oog op het EK in Roeselare, aangezien dat ten eerste te lang is en ten tweede te zwaar is”, vertelde de Belgische recordhouder bij de junioren.

“EK indoor is geen doel op zich”

Crestan maakt echter na januari de logische stap naar de indoorzaal, waar hij kans maakt op een eventuele deelname aan het EK indoor in Glasgow. Daarvoor zal de eerstejaarsbelofte wel een hap uit zijn PR moeten nemen, aangezien hij voorlopig 1’49″53 achter zijn naam heeft staan in zaal. Er wordt verwacht dat een lage 1’48 vereist zal zijn.

“Ik zal toch wel een handvol indoorwedstrijden lopen. De focus zal uiteraard op de 800m liggen, maar om mijn snelheid te onderhouden zal ik ook zeker twee keer een 400m afwerken. De EK-limiet, die nog niet bekend is, wordt geen doel op zich. Ik sluit echter niet uit dat ik ga proberen in de buurt van die voorlopig nog onbekende chrono te komen. Ik wil echter vermijden dat ik me laat leiden door een eventuele richttijd. Het hoofddoel blijft om sneller te zijn dan vorige winter. Alles onder 1’49 maakt me een gelukkige atleet”, gaat de bronzen medaillewinnaar op het WK voor junioren verder.

“Heb het geluk dat ik in 1999 ben geboren”

De zomer biedt voor Crestan meerdere mogelijkheden. Het EK voor beloften lijkt een must, aangezien de limiet voor dat kampioenschap altijd tussen 1’47″40 en 1’47″60 ligt. Een deelname aan het WK in Doha is niet ondenkbaar als hij zijn progressie van de afgelopen jaren doortrekt.

“Het wordt een speciaal seizoen, maar ik hoef mezelf niet al te veel druk op te leggen. Ik kom binnen als eerstejaarsbelofte. Dat gaat gepaard met een voordeel en een nadeel. Het nadeel is dat ik naar alle waarschijnlijkheid in actie zal komen tegen atleten die minstens één jaar ouder zijn. Het voordeel is dat ik in 1999 ben geboren, waardoor ik in 2021 nogmaals aan dat EK kan deelnemen. Door het puntensysteem wil ik geen grote uitspraken doen over een eventuele WK-deelname. Het is een speciaal systeem, waardoor grote wedstrijden van belang worden. Ik zal dus beroep moeten doen op mijn manager (Marc Corstjens; red.) om kans te maken op een eventuele selectie. Het hoofddoel blijft echter het EK voor beloften, waar ik vooral ervaring wil opdoen”, besloot Crestan.

Eliott Crestan op het EK in Berlijn – Foto: Jeroen De Meyer