De 29-jarige Keniaan Abraham Kiptum heeft het WR op de halve marathon met enkele seconden aangescherpt. Kiptum scheurde over de straten in Valencia. De klok stopte na 58’18”, goed voor een hallucinant gemiddelde van 2’45/km. Die chrono is vijf seconden beter dan het voormalige WR van de Eritreeër Zersenay Tadese. De beste Belg in Valencia werd Amaury Paquet, die opnieuw gevoelig beter deed dan zijn PR.

Vooraf was nochtans nooit sprake geweest van een mogelijke recordverbetering en werden de hazen op pad gestuurd om de deelnemers net binnen de 59 minuten te laten finishen. Na 10 kilometer leken de leiders zelfs al vertraging op te lopen op het vooropgestelde tempo waardoor Kiptum besloot het hazenpad te kiezen met de twee Ethiopiërs, Jemal Yimer en Abadi Hadi, die op korte afstand volgden. Gesteund door het publiek raasde Kiptum door, goed wetende dat hij het wereldrecord in het vizier had. Na 20 kilometer had de Keniaan drie seconden voorsprong op het oorspronkelijke wereldrecord van Tadese. Een goede kilometer later was deze voorsprong nog een paar luttele seconden groter. Met 58’18 verwijst hij de 58’23 van Tadese naar de tweede plaats in de geschiedenisboeken. Yimer kwam na 58’33 als tweede over de finish en mag zich zo de derde snelste ooit noemen. Hadis bezette de derde plek en verbeterde zijn PR met bijna twee minuten. Beste Europeaan was Callum Hawkins die met 61′ als zestiende over de meet kwam op de snelle omloop in Valencia. Hiermee blijft hij nog een volle minuut boven zijn besttijd, maar het zal hoe dan ook een opsteker zijn nadat hij op de Commonwealth Games afgevoerd moest worden.

Abraham Kiptum is geen nobele onbekende. Hij schreef al enkele marathons op zijn naam, waaronder die van Daegu in 2018. Met 2u06:29 zette hij er een parcoursrecord neer. Vorig jaar werd Kiptum nog derde op de marathon van Amsterdam in een tijd van 2u05:27.

Zijn halve marathon in Valencia is echter van een andere categorie. Zeker gezien het feit dat het WR van Tadese al sinds maart 2010 op de tabellen staat. Tadese maakte dan ook deel uit van het Breaking2-project van Nike, aangezien men hem in staat achtte om eveneens een snelle marathon uit de benen te schudden. Daarin zou de ondertussen 36-jarige atleet slagen, weliswaar op ruime afstand van de geweldige Eliud Kipchoge. Tadese zou finishen in 2u06:51, ruim beter dan zijn toenmalige besttijd.

Paquet duikt onder 1u03

Amaury Paquet is voor velen een relatief nieuwe naam in het Belgische afstandslopen. De atleet van SER bewees in Valencia dat er rekening met hem mag gehouden worden met het oog op de komende jaren. Hij werd 30ste in de Spaanse stad, maar zijn chrono van 1u02:28 was des te belangrijker. Voor Paquet, die dit jaar zijn 27ste verjaardag vierde, was het een stevige duik onder zijn PR van 1u04:19.

Op de Adecco Brussels Ekiden vocht Paquet nog een knappe strijd uit met Isaac Kimeli om de winst. Paquet, uitkomend voor het Team Saucony, zou uiteindelijk nipt zijn meerdere moeten erkennen in het meesterschap van het Willsports Pro Team van Kimeli.

Isaac Kimeli schudt de hand van Amaury Paquet na afloop van de Adecco Brussels Ekiden – Foto: Golazo

Burka houdt de eer hoog voor Ethiopië

Bij de vrouwen werd het eveneens een spannende strijd. Het volledige podium finishte net niet op een handvol seconden van elkaar. De Ethiopische Gelete Burka bleek pas in de laatste 800 meter afstand te kunnen nemen van Alia Mohammed Saeed om zo te finishen na 66’11.

Het was niet de eerste keer dat Burka een wereldtitel op naar naam schreef. In 2008 mocht zij zich al eens wereldkampioene noemen door in zaal iedereen te snel af te zijn op de 1500m. Die snelle benen bleken vandaag hun dienst te bewijzen aangezien een eindsprint nodig was om de concurrentie los te schudden. Na een goede 15 kilometer was het al lang duidelijk wie het podium op zou mogen, het was enkel nog een vraagteken wie welke podiumtrede op zou mogen. In de laatste kilometer kreeg de Keniaanse Edith Chelimo het moeilijk, waardoor de derde plek haar lot zou zijn. Saeed zag haar vele kopwerk niet beloond worden met winst, want was niet opgewassen tegen de eindsprint van Burka. Zij moest uiteindelijk twee seconden op haar toegeven om zo na 66’13 te finishen.