Afgelopen zaterdag stonden de nationale kampioenschappen voor de halve marathon gepland. In de straten van Herve en omstreken werd er gezocht naar een opvolger voor Koen Naert en Hanne Verbruggen. Dankzij Ward Van Der Kelen en Sophie Hardy werden die ook gevonden.

In het Waalse Herve werd zaterdag gestreden om de Belgische titels op de halve marathon. Koen Naert en Hanne Verbruggen, de winnaars van vorig jaar, verschenen niet aan de start dus was het zoeken naar twee nieuwe Belgische kampioenen. Ward Van Der Kelen en Sophie Hardy kregen de favorietenrol toebedeeld, beiden gingen daar goed mee om.

“Het ging hoe dan ook een zware wedstrijd worden, gezien de vele hoogtemeters die we moesten overbruggen”, blikte Van Der Kelen terug op zijn race. “Na een voorzichtige start vormde zich een groepje van vijf man. Door de opeenvolgende hellingen werd het een echte afvallingsrace. Ik versnelde bergaf met nog vier kilometer te gaan, waardoor de kopgroep uiteenspatte. Stijn Fincioen was de enige die kon terugkeren, al was dat niet voor lange duur.” De atleet van EA zegevierde na 1u09:40. “Een knappe tijd gezien het zware parcours. Deze wedstrijd is een mooie afsluiter van het seizoen na het behalen van de Vlaamse titel op zowel de halve marathon als de 5.000m.” Stijn Fincioen werd ongeveer een halve minuut later tweede, Benoit Pâques mocht als derde mee op het podium.

Bij de vrouwen ging de zege en de nationale titel op de halve marathon naar de 29-jarige Sophie Hardy. In augustus werd ze nog derde op het BK 10km op de weg, al was ze toen niet tijdig ingeschreven voor het nationale kampioenschap. Nu mocht ze dus wel op het podium plaatsnemen. Ze finishte na 1u18:22. Amelie Saussez werd tweede, Stefanie D’haen derde.

Alle uitslagen van het BK halve marathon in Herve kan je hier terugvinden.