Dina Asher-Smith en Kevin Mayer zijn tot respectievelijk Europees Atlete en Europees Atleet van het jaar gekroond in het Zwitserse Lausanne. Nafi Thiam en Jonathan Sacoor waren genomineerd, maar moesten de duimen leggen voor dé sterren van het afgelopen atletiekjaar.

Bij de vrouwen was onze Nafi Thiam één van de drie finalisten om Europees Atlete van het Jaar te worden. Het was echter te verwachten dat Thiam het knap lastig zou krijgen tegenover de drie Europese titels van het Britse sprintkanon Dina Asher-SmithDe Britse nam de prijs met een hemelsbrede glimlach in ontvangst. De Griekse Ekaterini Stefanidi was de derde genomineerde. De laureate van vorig jaar volgde zichzelf echter niet op.

Kevin Mayer: “Veel respect voor vrouwelijke meerkampers”

Bij de mannen leek geen twijfel mogelijk dat Kevin Mayer het zou halen dankzij zijn schitterende wereldrecord op de tienkamp, dat hij na een mislukt EK neerzette op de Décastar in Talence. De Franse superman haalde het voor de prijs van Europees Atleet van het Jaar voor een resem aan namen: Ramil Guliyev (Europese kampioen 200m), Jakob Ingebrigtsen (Europese kampioen 1500m en 5.000m) en Armand Duplantis (Europees kampioen polsstokspringen).

Kevin Mayer – Foto: Jeroen De Meyer

Mayer deed overigens een opvallende oproep tijdens zijn dankwoord: “Ik zou graag de vrouwen in de meerkamp bedanken, want zij leveren sterkere prestaties dan ons. Ik hoop dat we op termijn naar een gelijke sport evolueren, waarin vrouwen ook de tienkamp gaan betwisten. Dat zal nog niet voor de komende jaren zijn, maar ik hoop het startschot te geven voor een nieuwe generatie die streeft naar een gelijke sport.”

Voor het eerst twee winnaars in dezelfde categorie

Jonathan Sacoor behoorde tot één van de drie finalisten in de categorie ‘Male Rising Star’. Voor het eerst in jaren ging de prijs naar twee atleten. Helaas viel Sacoor uit de boot en gingen de Awards naar Jakob Ingebrigtsen, in Berlijn goed voor de Europese titel op de 1500m en 5.000m en Armand ‘Mondo’ Duplantis, die zich in Berlijn tot de beste polsstokspringer kroonde met een reusachtige 6m05. Het was meteen de eerste keer in de geschiedenis dat er twee winnaars binnen dezelfde categorie waren.

Henrik en Jakob Ingebrigtsen – Foto: Jeroen De Meyer

Bij de vrouwen ging de Rising Star Award naar de Wit-Russische hordeloopster Elvira Herman. Herman won in Berlijn de Europese titel op de 100m horden, nadat ze twee jaar terug nog de beste juniore van de wereld werd in het Poolse Bydgoszcz.

Belgisch getinte Fair Play Award

Verder waren er ook prijzen voor onder meer Greg Rutherford en Nataliya Pryshchepa. Rutherford nam de Lifetime Achievement Award in ontvangst voor zijn toewijding en vele titels op kampioenschappen. De Britse verspringer won twee keer het EK, één maal een WK én de olympische titel in 2012 voor eigen publiek in Londen. Rutherford zou een uitstap wagen naar het baanwielrennen de komende jaren. Pryshchepa kreeg dan weer een Belgisch getinte Award overhandigd, aangezien ze beloond werd voor haar Fair Play tijdens het EK in Berlijn. De latere Europese kampioene op de dubbele baanronde zou tijdens de reeksen onze gevallen landgenote, Renée Eykens, recht helpen en over de finish ondersteunen.

Eykens en Pryshchepa – Foto: Jeroen De Meyer