Tim Van de Velde kon zijn club DUFF nog net op het podium hijsen tijdens de Structabo CrossCup Relays bij de junioren. Daarvoor moest Van de Velde wel diep in zijn krachtenarsenaal tasten. De komende weken worden cruciaal voor de junior die met ambitie naar het EK veldlopen wil trekken. Vorig jaar werd hij nog 11de op het EK in Slovakije. Wij spraken met de meervoudig Belgisch kampioen bij de jeugd in het veld en op de piste.

Tim Van de Velde kende een zomer met ups en downs. Op de 3.000m steeple haalde hij niet de verhoopte tijden. Tijdens de WK-finale bij de junioren deed de 18-jarige atleet er alles aan om een dichte ereplaats binnen te halen. Het werd een achtste stek in het Finse Tampere. Een week later zou hij op de Nacht van de Atletiek wel tonen dat hij in vorm was. Met 3’42″01 toonde hij zich afgetekend de snelste Belgische junior van het jaar. Op de dubbele baanronde toonde Van de Velde dan weer zijn snelle benen met een chrono van 1’50″15.

“Ik ben tevreden van mijn zomer, vooral door mijn seizoenseinde. Het begin was relatief moeilijk. Het wou maar niet vlotten op de 1500m en de steeple. Gelukkig was het op de steeple een gewenningsjaar. Ik vind het vooral positief dat ik getoond heb dat ik op 800m en 1500m sneller kan. Het feit dat mijn snelheid op punt staat, geeft met het nodige vertrouwen. Het voornaamste is om een goede winter te draaien met het oog op de zomer. Als dat eerste lukt, dan is dat tweede meestal het geval. Crossen heb ik gewoon nodig om mijn uithouding en kracht te onderhouden”, aldus Van de Velde.

Tim Van de Velde in actie op het WK voor junioren – Foto: Tomas Sisk

Afgelopen zondag hielp hij zijn club nog aan een podiumplaats op de Structabo CrossCup Relays bij de junioren. Daar was wel de nodige vechtlust voor vereist, aangezien hij moest terugkeren vanuit een verloren gewaande positie. Met de snelste tijd van alle deelnemers en een derde plaats in totaal kon hij al bij al leven.

“Ik moet best wel tevreden zijn. De afgelopen week sukkelde ik met mijn gezondheid. Ik was eerst ziek geweest en vervolgens kreeg ik ook nog eens af te rekenen met een opspelende kuit na een preventieve screening. Ik kon op vrijdag pas echt weer degelijk lopen, dus ik had geen hoge verwachtingen van de Relays. Het was dus voornamelijk teren op mijn basisconditie. Dat viel nog best mee. Het was overigens al sinds de benjamins geleden dat ik op het podium stond in Gent. Dat was natuurlijk een leuke opsteker”, verklaarde de man van DUFF.

“Hopen op ploegen in elke categorie”

Op het vorige EK veldlopen werd de atleet 11de en dat in zijn eerste jaar als junior. Een logische stap lijkt dan om beter te doen, zeker aangezien hij weer een jaartje ouder is en bovendien goede herinneringen aan Tilburg heeft.

John Heymans, Tim Van de Velde en Dries De Smet op het EK veldlopen in 2017 – Foto: Jeroen De Meyer

“Bij de beste tien finishen is uiteraard een doel, maar eigenlijk hoop ik om bij de beste vijf te finishen. Op de Adecco Brussels Ekiden voelde ik me al een pak sterker in vergelijking met vorig jaar. Dat versterkt dat doel nog meer. Ik heb in Tilburg in het verleden al heel wat toffe wedstrijden gelopen. Het is natuurlijk een ander parcours dan de klassieke Warandeloop, maar ik ben erg verheugd dat we quasi voor eigen publiek mogen lopen. Ik hoop trouwens dat er in zowat elke categorie een Belgische ploeg aan de start komt. Dat brengt onze sport meer in de belangstelling. Al moet ik me eerst zelf kwalificeren hé”, vertelde de junior.

Voluit voor een medaille op het EK voor junioren in 2019

Volgend jaar wordt een cruciaal jaar voor Van de Velde. Hij kan namelijk voor de tweede keer aan het EK voor junioren deelnemen, aangezien hij in Grosseto in 2017 nog scholier was. Daar haalde hij nog de finale op de 1500m. In het Zweedse Borås mikt hij op een medaille op de steeple.

“In 2019 mag er geen sprake meer zijn van een gewenningsjaar op die 3.000m steeple. Ik wil resoluut voor een medaille gaan op het EK. Het afgelopen jaar was ik qua tijd beste Europese performer. Dat geeft me echter geen extra druk. Ik heb al in het verleden met de nodige druk gestart. Het is vooral een kwestie van die druk om te zetten in positieve energie. Daar heb ik gelukkig al de nodige ervaring voor opgedaan”, besloot Van de Velde.