De 37ste jaargang van de CrossCup wordt volgende week op gang getrapt op de Gentse Blaarmeersen. Bouwbedrijf Structabo is de titelsponsor van de komende jaargang. De organisatie kan uitpakken met maar liefst 56 gecontracteerde Belgische toppers en subtoppers. Hieronder een kort overzicht van de toppers, waarvan er op de Relays in Gent een pak present tekenen.

Tijdens de 37ste editie van de Structabo CrossCup gaan we op zoek naar opvolgers voor Soufiane Bouchikhi en Imana Truyers. Bouchikhi zal de openingsmanche in Gent missen door een knieblessure. Ook de eerste individuele manche in Mol zal de atleet van RFCL aan zich laten passeren. We zullen dus geduld moeten oefenen met het oog op een eerste clash met Isaac Kimeli. Die clash krijgen we normaal gezien in Roeselare te zien.

Kimeli komt wel aan de start in Gent. Samen met zijn clubgenoten van OEH is hij opnieuw torenhoog favoriet om te zegevieren op de Relays. Bovendien zal de atleet rekening moeten houden met zijn trainingsmakkers Robin Hendrix, Simon Debognies, Jeroen D’hoedt en Dorian Boulvin. Lander Tijtgat kan dan weer de uitdager worden van bovenstaande heren. Tijtgat werd vorig jaar nog 13de op het EK veldlopen, ondanks het feit dat hij tijdens die race een zware spierscheur opliep. De ondertussen 35-jarige atleet van VAC zal de jonge garde het vuur aan de schenen kunnen leggen. Michael Somers, die vorig jaar verrassend sterk voor de dag kwam in Roeselare, verblijft momenteel in de Verenigde Starten en keert net voor Roeselare terug naar ons land. De atleet van LYRA hoopt er zich namelijk te kwalificeren voor het EK veldlopen. Steven Casteele debuteert morgen op de marathon. De atleet van KKS komt eveneens in Roeselare aan de start. Koen Naert komt in 2018 normaal niet in actie in het veld. In 2019 zou onze Europese marathonkampioen wel een uitje naar de CrossCup plannen.

Soufiane Bouchikhi op de voorgrond, Simon Debognies (links) en Isaac Kimeli (rechts) – Foto: Peter Wagemans

“Als organisator kan ik met de nodige trots het deelnemerslijst bij de mannen voorstellen. Er zijn weinig afstandslopers die niet voor de CrossCup kiezen, wat toch wel een indicatie is. Het is logisch dat Koen (Naert; red.) en Bashir (Abdi; red.) voorlopig ontbreken, maar ik hoop hen komende winter zeker terug te zien. Het niveau ligt erg hoog en bovendien kunnen we op heel wat jong geweld rekenen. Het zal een mooie editie worden. Op vlak van sponsors ben ik erg verheugd dat het bouwbedrijf Structabo het komende jaar onze titelsponsor zal zijn. Bovendien zijn Runners’ Lab en Sportoase nieuwe partners”, aldus organisator Jos Van Roy.

Bij de vrouwen zal de eindelaureate van vorig jaar, Imana Truyers, opnieuw concurrentie mogen verwachten van Sofie Van Accom. Ook Louise Carton komt opnieuw in actie tijdens de volledige CrossCup. Carton kwam vorige winter niet vaak in actie in het veld door lichamelijke problemen. Aanstaande winter hoopt ze er terug te staan. Nina Lauwaert loopt morgen nog het BK marathon in Eindhoven, maar toonde vorig jaar al meermaals haar kunnen tijdens de CrossCup. De atlete verkeert in de vorm van haar leven en kan de vaste waarden zeker bedreigen. Hanne Verbruggen behoort eveneens tot het selecte groepje A-atleten bij de vrouwen. De afstandsloopster van VITA zal voor de ereplaatsen strijden Lisa Rooms en Vanessa Scaunet, die allebei nog beloften zijn. Renée Eykens en Elise Vanderelst zijn de grootste namen die ook het korte werk op de piste voor hun rekening nemen. Beide atletes zullen waarschijnlijk enkele manches van de CrossCup afwerken.

Imana Truyers gevolgd door Sofie Van Accom op het BK cross in Brussel – Foto: Peter Wagemans

“Bij de vrouwen ben ik benieuwd naar wat het gaat worden. Louise (Carton; red.) zal in mijn ogen opnieuw haar oude vorm te pakken krijgen, wat de duels met Imana (Truyers; red.) en Sofie (Van Accom; red.) alleen maar ten goede kan komen”, vertelt Van Roy.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

De kalender 2018-2019

CrossCup Relays Gent – 21.10.2018

Simon Debognies en Isaac Kimeli – Foto: Golazo

CrossCup van Mol – 04.11.2018

Thomas De Bock, Michael Somers en Robin Hendrix – Foto: Golazo

CrossCup Roeselare – 25.11.2018

Hanna Vandenbussche – Foto: Peter Wagemans

CrossCup de Hannut – GP de la Prov. de Liège – EA Permit Cross – Championnats LBFA – 20.01.2019

Jeroen D’hoedt – Foto: Golazo

CrossCup van Rotselaar – BK AMH – Kampioenschap van Vlaanderen – 10.02.2019

Sofie Van Accom – Foto: Golazo

Brussels CrossCup – BK/CB Cross Country – Finale CrossCup – 24.02.2019

Isaac Kimeli en Soufiane Bouchikhi – Foto: Golazo

 

[/box]