De KBAB heeft vandaag de selectiecriteria voor het EK veldlopen bekendgemaakt. De grootste nieuwigheid is dat in tegenstelling tot vorig jaar nu wel wordt geopteerd om een mixed 4x1500m-ploeg te sturen. Deze keer mogen onze noorderburen de taak van gastheer op zich nemen, want het EK gaat door in Tilburg.

Er zijn weinig verschillen op te merken in de selectiecriteria in vergelijking met de voorgaande jaren. Als vanouds wordt voornamelijk gekeken naar de prestaties tijdens de CrossCup-manche in Roeselare. Verder zal de selectiecommissie ook rekening houden met de voorgaande wedstrijden van het huidige winterseizoen en de gerealiseerde pistetijden van het voorbije zomerseizoen. Op deze manier wordt getracht atleten uit te zenden die de kwaliteiten hebben om individueel een top 20 plek te behalen, of een ploeg naar een zesde plek in het landenklassement kunnen loodsen.

Vorig jaar werd voor het eerste een mixed relay aan het EK-programma toegevoegd. Ons land besloot er toen voor om hier niet aan deel te nemen, wat voor enige commotie zorgde. Tijdens de mixed relays op de Great Edinburgh XCountry, enkele weken na het EK in Samorin, toonden Isaac Kimeli, Sofie Van Accom, Jeroen D’hoedt en Renée Eykens dat België een meer dan degelijk team kan voorleggen door naar de tweede plek te snellen. Dit jaar zal onze driekleur dus wél verdedigd worden op dit nummer. De pistetijden op de 1500m zullen bepalen wie een plaats in dit team krijgt.

De officiële selectie zal bekendgemaakt worden op maandag 26 november, een dag na de CrossCup-manche in Roeselare.

Meer info over de selectiecriteria kan u hier terugvinden.