Hinkstapspringster Yulimar Rojas is duidelijk goed op dreef. Nadat de Venezolaanse atlete haar zomer opende met een knappe prestatie van 15m14 deed ze gisteren in Andujar beter dan ooit. Met 15m43 verstevigt Rojas haar eigen tweede plaats op de ranking aller tijden. Ze benadert ook het WR van Inessa Kravets tot op zeven centimeter. De Nederlandse belofte Jorinde van Klinken verbeterde in de Verenigde Staten haar twee dagen oude NR met meer dan vier meter, goed voor een beste wereldjaarprestatie in het discuswerpen. Nog in de VS was Ryan Crouser goed voor zijn allereerste worp ooit voorbij 23 meter, waardoor hij opschuift naar de derde plaats op de ranking aller tijden. Daniel Stahl opende in eigen land zijn olympische zomer én deed dat in stijl met een beste wereldjaarprestatie van net geen 70 meter. 

Het gaat Yulimar Rojas voor de wind in 2021. De wereldrecordhoudster in het hinkstapspringen in zaal opende namelijk haar zomerseizoen met ene bijzonder knappe 15m14. Gisteren deed Rojas zowaar nog beter in het Spaanse Andujar. De Venezolaanse atlete scherpte namelijk haar PR aan met twee centimeter tot 15m43. Rojas benaderde zo het ondertussen bijna 26 jaar oude mythische record van Inessa Kravets tot op zeven centimeter. Rojas bewees later in de competitie dat haar sprong geen toevalstreffer was door in haar laatste poging ook nog 15m31 te noteren. De tweevoudige wereldkampioene kan komende zomer haar eerste olympische titel grijpen in Tokio. In Rio moest de op dat moment amper 20-jarige Rojas nog het hoofd buigen voor Caterine Ibarguen. Volgens kenners moet Rojas op termijn in staat zijn om richting 16 meter te gaan.

Van Klinken bombardeert zich tot medaillekandidaat op de Spelen

De Nederlandse belofte Jorinde van Klinken bewees eerder deze week al met een Nederlands record én olympische limiet in het discuswerpen dat ze kloof met de absolute wereldtop gedicht heeft. Van Klinken toonde in Tucson, Arizona op het USATF Throwing Festival dat ze niet zomaar wil deelnemen aan die spelen. In ideale omstandigheden benaderde de nog altijd maar 21-jarige atlete haar kersvers NR tot op drie centimeter met 65m91 tijdens haar eerste poging. Vervolgens ging het hard voor Van Klinken, met 67m00 in de vierde worp, goed voor de tweede plaats op de wereldjaarranglijst. In de vijfde en voorlaatste worp sloeg onze noorderbuur echter iedereen met verstomming door 70m22 te noteren, waarmee ze haar voormalige NR met meer dan vier meter verbeterde. Met die worp schuift ze op naar de 24ste plaats op de ranking aller tijden. De Nederlandse wipt zo op de ranking in 2021 over Yaimé Perez, die in Cuba gisteren goed was voor een beste worp van 68m99, nota bene de vierde worp ooit van de regerende wereldkampioene. Nog op Cuba vloog Juan Miguel Echevarria naar een sprong van 8m55. De Cubaan kreeg echter te veel hulp van de wind, die met 3.1m/s meeblies. Echevarria noteerde ook een geldige 8m10.

Crouser voor het eerst voorbij 23 meter

Naast Van Klinken zorgde kogelstootfenomeen Ryan Crouser voor een waanzinnige worp in Tucson. Crouser wierp vijf keer voorbij 22 meter, wat zijn totaal op 127 brengt, niemand deed ooit beter. Al was het vooral de vijfde poging van de regerende olympische kampioen die tot de verbeelding sprak. Crouser stootte namelijk voor het eerst in zijn carrière voorbij 23 meter met een monsterachtige 23m01, amper 11 centimeter onder het WR van landgenoot Randy Barnes. De olympische kampioen schuift daardoor op van de vijfde naar de derde plaats op de ranking aller tijden. De man met de cowboyhoed wil al jaren het ‘vieze record’ van zijn landgenoot van de tabellen vegen. Indoor is hij met 22m82 alvast de beste kogelstoter aller tijden.

Stahl pakt uit met stevige opener

In het Zweedse Helsingborg kwam Daniel Stahl in actie in het discuswerpen. De regerende wereldkampioen bewees dat het menens is in 2021 met een openingsworp van 69m71, meteen goed voor de beste wereldjaarprestatie. De vraag lijkt daardoor niet of de Zweed opnieuw voorbij de magische grens van 70 meter werpt, maar wel wanneer en waar dat het geval zal zijn. Sinds 2017 wierp Stahl zes keer voorbij die grens met een absolute uitschieter van 71m86. Het WR van Jürgen Schult komt daarmee echter niet meteen in het gevaar. Schult was in 1986 namelijk goed voor 74m08.

Daniel Stahl – Foto: Golazo