Armand “Mondo” Duplantis heeft de finale van het polsstokspringen op het EK in Berlijn op een magistrale wijze gewonnen. De 18-jarige Zweed verbeterde zijn eigen wereldrecord bij de junioren van 5m93 naar 6m05. Slechts vijf polsstokkers gingen ooit over die hoogte, waarvan alleen Sergey Bubka beter deed dan die 6m05.

Duplantis zette een onwaarschijnlijke reeks neer door slechts één misser te noteren op 5m80. Qua pogingen ziet dat er dan als volgt uit.

5m50: O
5m65: O
5m80: XO
5m85: O
5m90: O
5m95: O
6m00: O
6m05: O

Een wereldrecordpoging kwam er niet én dat begrijpen we volkomen, aangezien zo’n reeks sprongen quasi onmogelijk overtroffen kan worden. Het WR van Sergey Bubka, die in 1994 tot 6m14 kwam, blijft dus nog even op de tabellen staan. Al benadrukken we: nog even. Duplantis in het polsstokspringen en Jakob Ingebrigtsen in het afstandslopen zijn het bewijs dat de Europese top ook gelijk staat aan de wereldtop. We gaan nog veel plezier beleven aan de heren die geboren zijn in respectievelijk 1999 en 2000.

Het zilver ging naar Timur Morgunov, die onder een neutrale vlag uitkomt. Hij ging eveneens over de mythische 6m00. Het was slechts de tweede keer ooit dat er twee polsstokspringers in dezelfde competitie over 6m00 gingen! Het brons was weggelegd voor Renaud Lavillenie, die Duplantis naast zich ziet komen op de aller tijden ranglijst. De Fransman moest het doen met “maar” 5″95. Hoe relatief kan héél hoog polsstokspringen zijn.

Het mooiste beeld bleef overigens het feit dat quasi alle finalisten Duplantis gingen feliciteren na zijn eerste sprong over 6m00.

Hoe Arnaud Art het in de polsstokfinale deed, leest u hier.