Cédric Van Branteghem heeft het de afgelopen weken en maanden al druk gehad. Als meeting director van de Memorial Van Damme gaat hij nu de laatste rechte lijn in met het oog op de 42ste editie van aanstaande vrijdag. Tijdens de Urban Memorial in Antwerpen polsten we naar zijn verwachtingen. 

Maar liefst 17 EK-gangers krijgen een plaatsje op de Memorial Van Damme. Dat mag uniek genoemd worden. Van Branteghem deed zijn uiterste best om een zo groot mogelijk aantal Belgen aan de start te krijgen.

“Het zijn inderdaad veel Belgen hé. Officieel zou er slechts één Belg aan het hoofdprogramma mogen starten met Philip Milanov in het discuswerpen. Milanov kon er in Berlijn niet bij zijn door een blessure, maar heeft ons verzekerd dat hij start aan zijn competitie op vrijdag. In quasi elke discipline gebruiken we echter een wildcard om een Belg aan de start te krijgen. Op voorhand hadden we al een hoogspringcompetitie voorzien voor Nafi en een baanronde voor de Borlées, waar we met Jonathan Sacoor ook onze wereldkampioen bij de junioren aan hebben toegevoegd. Ik hoop dat Sacoor de broers het knap lastig zal maken. Bij de vrouwen mag Camille Laus in de DL-finale starten. Geen gemakkelijke opdracht, maar hopelijk geeft het publiek en de ervaring haar een boost”, aldus Van Branteghem.

Het EK in Berlijn toonde meermaals aan dat er een nieuwe generatie staat te trappelen. Enkele grote namen zien we op de Memorial terug. Onder hen ook enkele Belgen met onder anderen Sacoor en Eliott Crestan op de 800m.

“Ik ben erg verheugd om de kans te geven aan heel wat talent van eigen bodem. De generatieswitch is zichtbaar en positief. We hebben enkele goudhaantjes te pakken. De toekomst ziet er in mijn ogen erg rooskleurig uit”, vertelde de voormalig Belgisch recordhouder op de baanronde.

Voor sommige atleten werd Berlijn niet wat ze er van verwacht hadden. Ook daar springt de organisatie van de Memorial in de bres.

Renée Eykens – Foto: Jeroen De Meyer

“De atleten die in Berlijn op teleurstellingen botsten, krijgen bij ons een kans om hen te bewijzen. Dan denk ik meteen aan Eline Berings, die na een schitterend seizoen op een paar duizendsten van de finale strandde op de hoge horden. Renée Eykens kwam dan weer onfortuinlijk ten val. Haar geven we een platform om te tonen dat ze echt wel in de vorm van haar leven verkeert. Op de lage horden hebben we een race aan het programma toegevoegd. De glansprestatie van Hanne Claes (die vierde werd op het EK op de lage horden; red.) geeft daar recht op. Justien Grillet hoort daar ook in thuis. De Belgian Cheetahs hebben in hun eerste seizoen collectief en individueel bewezen dat ze er staan. Een extra reden voor die toevoeging dus”, verklaart de meeting director.

Naast de Belgen wordt het uiteraard uitkijken naar het vele buitenlands geweld in het Koning Boudewijnstadion. Zowel de kampnummers, als de loopnummers beloven alvast voor vuurwerk te zorgen.

“Ik kijk heel erg uit naar het polsstokspringen. Als de Urban Memorial in Antwerpen het voorgerecht was, dan wordt de Memorial een heus feestmaal. Voor het eerst in de geschiedenis komen zeven atleten aan de start die ooit al over 6m gingen. Dat is nog nooit voorgevallen, aangezien het 6m-clubje eerder beperkt is qua leden. Een mooie bonus is dat er zich onder hen ook drie wereldkampioenen en twee olympische kampioenen bevinden. De kersverse Europese kampioen, Armand Duplantis, is nog geen 19 jaar en lijkt nu al de te kloppen man. Dat is sensationeel. De 100m bij de mannen wordt een pittig duel tussen de man van het seizoen, Ronnie Baker, en diens landgenoot Christian Coleman, goed voor de wereldtitel in zaal op de 60m”, ging Van Branteghem verder.

Armand ‘Mondo’ Duplantis is de Europese kampioen én de te kloppen man in het polsstokspringen – Foto: Tomas Sisk

Sinds vorig jaar is de finale van de Diamond League ook een wedstrijd waarin alles te herdoen is. De winnaar wint de Diamond Jackpot, terwijl die absoluut het seizoen niet hoeft te domineren. Een extra motivatie voor de toppers om tot op het einde van het seizoen in topvorm te blijven.

“Het is een finale, waarin eigenlijk alleen de Jackpot telt. Dat maakt alles des te spannender. Ondanks het feit dat het dus eigenlijk puur om de winst gaat, mikken we op de afstanden vanaf 800m wel op snelle tijden. Daarom zal er ook beroep worden gedaan op tempomakers. Op de dubbele baanronde wordt er dit jaar snoeihard gelopen. Op de 5.000m bij de mannen wil men de beste wereldjaarprestatie aanvallen door onder 13′ te duiken. De 3.000m steeple bij de vrouwen is dan weer een discipline waarin het wereldrecord dit jaar nog werd verbeterd. Daar is dus veel mogelijk”, besloot de ex-sprinter.

Tickets voor de Memorial Van Damme zijn nog steeds te koop. U kan ze kopen door hier door te klikken.

Meer info over de Memorial vindt u hier terug.